Stupefacție pe piața energetică mondială, după o acuzație a trezoreriei SUA la adresa lui Putin. Rușii dezmint

Trezoreria Statelor Unite ale Americii susține că președintele Rusiei, Vladimir Putin, este investitor al unei companii petroliere cvasi-anonime din Elveția în spatele căreia se află un miliardar, acuzație ce ar putea crea iritare pe piețele energetice globale.

UPDATE: Gunvor anunță într-un comunicat publicat pe site-ul oficial că Gennady Timchenko și-a vândut pe 19 martie toate acțiunile partenerului său, Torbjorn Törnqvist, o măsură anticipativă luată pentru a asigura regularitatea operațiilor companiei în fața potențialelor sancțiuni economice. "Drept urmare, Törnqvist a devenit acționarul majoritar al Gunvor Group Ltd, cu o proprietate de 87%", spune compania. "Cele 13 procente rămase sunt deținute de înalți angajați ai Gunvor. Nu există acționari din exterior", precizează compania petrolieră.

Știrea inițială

SUA au anunțat astăzi noi sancțiuni pentru o serie de oficiali ruși, între cei țintiți numărându-se și co-fondatorul companiei Gunvor Group Ltd, Grennady Timchenko, scrie Bloomberg.

Compania petrolieră a fost creată în 2000 și se ocupă de țițeiul rus care merge în Europa. Gunvor a avut în 2012 venituri de 93 miliarde de dolari, oferă locuri de muncă pentru 1.600 de persoane și alimentează cu țiței peste 35 de state.

"Activitățile lui Timchenko în sectorul energetic sunt legate direct de Putin", spune Trezoreria SUA într-o declarație de presă. "Putin are investiții în Gunvor și ar putea avea acces la fondurile Gunvor".

Citește și: Obama lovește puternic în Rusia, cu sancțiuni care pot "destabiliza economia globală"

Gunvor susține că nu este proprietatea lui Putin și că președintele Rusiei nu a avut niciun fel de beneficiu de pe urma ei. Compania cu sediul la Geneva "evaluează impactul potențial asupra afacerii" a sancțiunilor împotriva lui Timchenko, care deține peste 40% din acțiuni, se arată într-un comunicat.

Gunvor, fondată de Timchenko și cunoștința sa Torbjorn Tornqvist, și el miliardar, pentru a comercializa petrol rus, a obținut la un moment dat contracte de manevrare a o treime din țițeiul rus extras din mare, potrivit propriului site. 

În 2012, Gunvor a cumpărat două rafinării aflate în insolvență: Petroplus Holdings AG (Germania) și Antwerp (Belgia), conform aceluiași site.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel