Președintele Barack Obama a anunțat, joi, în timpul unei scurte declarații de presă pe tema crizei din Ucraina, că SUA vor sancționa sectoare cheie ale economiei Rusiei, chiar dacă asta poate destabiliza economia globală. Obama a precizat că alte măsuri punitive se îndreaptă către mai mulți indivizi și o bancă din Rusia.
Joi, ziua în care Duma de Stat a Rusiei a ratificat tratatul prin care Crimeea devine teritoriu rus, Obama a declarat că SUA impun sancțiuni împotriva "mai multor înalți oficiali ai guvernului Rusiei". Obama a precizat că obiectul sancțiunilor îl face și banca Rossiya, despre care a spus că oferă susținere materială oficialilior ruși.
Banca Rossiya este a 17-a ca mărime din Rusia și are conturi deschise în băncile americane.
Președintele SUA a admis că măsura sancționării unor "sectoare cheie ale economiei ruse" prezintă riscul "destabilizării economiei globale".
Obama s-a referit la asimilarea Crimeii de către Rusia, din nou, ca la o acțiune "ilegală" și "ilegitimă". El i-a atras atenția lui Vladimir Putin că ucrainenii "nu trebuie puși să aleagă între Est și Vest", ci să-și determine singuri viitorul.
Noua "listă neagră" a oficialilor ruși conține 20 de nume, unele dintre ele din cercul de apropiați ai lui Putin, o evoluție față de ultimele măsuri anunțate de SUA, care ținteau 11 oficiali ruși și ucraineni, mulți dintre ei lipsiți de influență.
Pe listă se regăsesc Aleksey Gromov, șef al Administrației Prezidențiale, Sergey Ivanov, șeful de personal al Biroului Prezidențial Executiv, Sergey Naryshkin, președintele Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului), dar și oamenii de afaceri Arkady și Boris Rotenberg.
Lista integrală o puteți consulta AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu