Studiu Harvard: Un bărbat paralizat a scris cuvinte cu ajutorul minții

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Tehnologia de „citire a minții” i-a permis unui bărbat paralizat să scrie doar cu gândul.

Conform The Sun, dispozitivul impresionant constă în două implanturi cerebrale care pot citi activitățile și semnalele electrice ale creierului. Acestea au fost învățate să se uite specific după semnalele pe care le produce creierul atunci când ne imaginăm că scriem cu pixul. Un algoritm de computer este folosit la final pentru a interpreta aceste semnale.

Astfel, oamenii care se gândesc că scriu cu un pix imaginar pot să-și transpună gândurile în cuvinte care apar pe un ecran. Videoclipul oamenilor de știință arată cum un bărbat de 65 de ani care este paralizat de la gât în jos a putut să își transpună gândurile în cuvinte.

Cum a fost posibil?

                                                                          

Bărbatul s-a gândit că scrie cu pixul, iar cele două implanturi din creier i-au citit semnalele cerebrale. Propozițiile pe care și le imaginează apar pe un ecran din fața sa. Acesta ar avea o viteză de 90 de semne sau 15 cuvinte pe minut. Această cadență este similară cu viteza cu care cineva de vârsta sa scrie pe un telefon mobil.

Imaginile au fost publicate de cercetătorii care participă la un studiu al Universității din Stanford din Statele Unite ale Americii. Munca lor a fost publicată în jurnalul Nature. „Marea surpriză este că la ani și ani de la rana la coloana vertebrală, adică după ce nu ți-ai mai putut folosit de mult timp mâna și degetele, încă detectăm activitate electrică”, a transmis Krishna Shenoy, investigator al Institutului Medical Howard Hughes.

Se caută voluntari pentru dezvoltarea studiului

                                               

Cercetătorii au transmis că mai au nevoie de voluntari pentru a-și continua studiile fiindcă sunt siguri că această „minune tehnologică” va funcționa și la alte persoane paralizate. Următoarea persoană este de preferat să nu poată să se miște și să vorbească deloc pentru a vedea dacă există speranță de a-i reda capacitatea de a comunica.

VEZI ȘI: VIDEO. O maimuță se joacă pe calculator doar cu mintea și un implant Neuralink.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel