Stenograme: Ce discuta Radu Mazăre cu Elan Schwartzenberg

DNA a interceptat o discuție a lui Radu Mazăre cu omul de afaceri Elan Schwartzenberg despre o vizită a edilului în Israel, care avea ca scop, potrivit procurorilor, deschiderea unor conturi bancare pentru presupusa mită primită de la Avraham Morgenstern, informează Agerpres. Totodată, Mazăre a fost înregistrat când ameninţa funcţionari din primărie să urgenteze formalităţile necesare pentru construcţia cartierului de locuinţe de către firma lui Morgenstern.

Potrivit referatului procurorilor DNA, la data de 28 iulie 2011, societatea Larton Consultants Ltd face primul transfer de bani către firma controlată de Schwartzenberg, urmat de un alt transfer.

Condorm convorbirilor interceptate la 1 septembrie 2011, între Radu Mazăre şi Emilian zis 'Elan' Schwartzenberg, a rezultat că la începutul lunii septembrie primarul urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se omul de afaceri:

Elan Schwartzenberg: Neaţa, Radule! Te-am urmărit ieri, foarte bun
Radu Mazăre : Auzi? Ă... păi tu mi-ai şi luat biletul de avion?
Elan Schwartzenberg: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga...
......
Radu Mazăre: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine...
Elan Schwartzenberg: A... am înţeles !
Radu Mazăre : Eu vorbesc de Israel.
Elan Schwartzenberg: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a... din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi.
......
Radu Mazăre: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu... şi tu mă aştepţi acolo?
Elan Schwartzenberg: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport...

"Această vizită a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham. Astfel, la data de 13.09.2011, Schwartzenberg Emilian face primele plăţi din fondurile primite de la Larton, respectiv 95.000 de euro şi 40.000 de euro în conturile personale ale lui Mazăre Radu şi, respectiv, Mazăre Alexandru, conturi deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel", se arată în referatul procurorilor.

Citește și: Șpaga primită de Mazăre, intermediată de un cunoscut om de afaceri

De asemenea, edilul Constanței  a fost interceptat de procurori în timp ce purta o discuţie cu viceprimarul Decebal Făgădău, în care Mazăre îi ameninţa pe funcţionarii din primărie, fiind nemulţumit de problemele apărute în aprobarea documentelor necesare proiectului privind construcţia unui cartier de locuinţe sociale de către firma Shapir Structures SRL, deţinută de omul de afaceri Avraham Morgenstern.

"Pe fondul unor discuţii între Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham legate de dorinţa acestuia din urmă de a câştiga contractul de execuţie a campusului social, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a acţionat în vederea câştigării încrederii reprezentantului societăţii Shapir. În acest sens a dorit să îi demonstreze că, având în vedere autoritatea şi eficienţa sa în cadrul Primăriei Constanţa, el este persoana cu care trebuie să trateze în cazul în care urmăreşte să încheie contracte cu autorităţi subordonate primăriei. Astfel, într-o convorbire purtată de Mazăre Radu Ştefan cu viceprimarul în data de 19.07.2011, primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societăţii Shapir", se arată în referatul DNA.

FĂGĂDĂU DECEBAL: Bună dimineaţa domn primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Salut! Asta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?
FĂGĂDĂU DECEBAL: Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Da... Ă... Cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (n.n. Morgenstern Avraham) aici...(Neinteligibil)
FĂGĂDĂU DECEBAL: Nicoleta Constantin.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?
FĂGĂDĂU DECEBAL: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Domnu Avi... Îl ştii pe domnul Avi?
FĂGĂDĂU DECEBAL: Bineînţeles!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: Face drumurile şi face blocurile... !
FĂGĂDĂU DECEBAL: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte... ş-aşa mai departe..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce este o problema asta? De ce...
FĂGĂDĂU DECEBAL: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă?
FĂGĂDĂU DECEBAL: Păi...
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Sau este o problemă ?
FĂGĂDĂU DECEBAL: - Nu ştiu, dar... credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea şi ulterior ca o persoană folosită de primarul Mazăre în relaţia cu Morgenstern Avraham).
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c...!
FĂGĂDĂU DECEBAL: - Ştiu, ştiu...
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Da?
FĂGĂDĂU DECEBAL: - Şi pierde bani!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine...
FĂGĂDĂU DECEBAL: - (Neinteligibil) Vreau să vă zic..
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta...
FĂGĂDĂU DECEBAL: - Corect!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Nici... (n.n. înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face! (n.n. cei doi vorbesc concomitent)

***

MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - (Neinteligibil)... O chemi să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism... şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă! Mai exact...
FD: - Cel mai bine aşa, da domnule primar!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da?
FD: - Da, da! Bine...
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Bine, deci vine mister Avi la tine, da?
FD: - Da!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - (n.n. vorbeşte în engleză 'Of time (neinteligibil), mister Făgădău?') Ok! Bine, merci!
FD: - Bine. Să trăiţi! O zi bună!' (f. 187-188, vol.1)

***

Procurorii mai arată că, din verificarea site-ului Primăriei Constanţa, a rezultat că în aceeaşi zi a fost emisă autorizaţia din 19.07.2011 având ca obiect 'modificare proiect aprobat cu a.c. în 12.11.2008, construire ansamblu de locuinţe ieftine pentru tineri, organizare de şantier şi racorduri utilităţi - etapa VIII blocurile 9 ,10 şi 11 p+9et în Ansamblul Baba Novac program municipal de construire locuinţe ieftine, conform HCLM 613/2007 şi HCLM 340/2008 faza I: construire bloc bn 9 investiţie SC Shapir Structures SRL'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel