Stelian Tănase nu poate băga TVR în insolvență. Noi planuri de restructurare, într-o situație fără ieșire

Consiliul de Administrație al TVR va propune un plan de reorganizare, evitând termenul de insolvență, ne-au informat surse din televiziunea publică. Stelian Tănase, președintele-director general, declarase în fața comisiei parlamentare, la momentul audierilor, că se gândește la insolvență, pentru salvarea Televiziunii, ale cărei datorii depășesc 800 de milioane de lei.

 ”Dacă mă întrebaţi ce cred eu, eu cred că nu poate fi evitată (intrarea în insolvenţă, n.red.)”, a declarat Tănase. ”Mă gândesc mai mult la restructurare decât la insolvenţă, deşi această discuţie se face în temeiul legii 85 pe 2006, legea insolvenţei", precizase directorul TVR după o întâlnire cu premierul, la sfârșitul lunii martie.  

Însă, în acest moment, îi este imposibil să declanșeze o procedură de insolvență, sprijinul majorității parlamentare urmând a fi retras dacă se propune o Hotărâre de CA în acest sens. Mai mult, nici reprezentanții Opoziției în Consiliul de Administrație nu vor vota pentru insolvență, din informațiile DCNews.

Citește și: Stelian Tănase, revășit la TVR

EBU nu va transmite meciurile, dacă se declanșează insolvența

Schimbarea este legată de campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia și are în vedere impactul politic al unei măsuri ce poate duce la pierderea drepturilor de televizare a meciurilor.

Televiziunea publică are datorii mari către EBU (European Broadcasting Union), prin care se difuzează meciurile din Brazilia. Datoriile, a căror plată, în tranșe, a început după 1 mai 2014, se cifrează la 10 milioane de euro, conform GSP. Forul continental a amenințat, la nivel informal, că nu va transmite meciurile în România, dacă TVR își declară insolvența. Conducerea EBU se teme că și alte televiziuni publice vor aplica aceeași metodă, ceea ce ar lăsa-o fără fonduri.

Vezi și: Care a fost șansa lui Stelian Tănase după infarct

Taxa radio-tv nu poate fi mărită în an electoral

În preajma alegerilor europarlamentare și prezidențiale, niciun partid nu va risca să fie acuzat de măsuri care îi lasă pe microbiști fără meciuri. Pentru mulți români, ar fi o situație similară celei din perioada comunistă, când erau obligați să urmărească campionatele mondiale și europene la televiziuni din țările vecine, dacă aveau norocul să stea în apropierea granițelor. De asemenea, nici creșterea taxei radio-TV, în an electoral, nu este de anticipat. Cel mai ușor de suportat, din punct de vedere al costurilor electorale, ar fi reducerea unor salarii/disponibilizarea unor angajați ai TVR. Conducerea TVR a cerut parlamentului creșterea taxei radio-tv. Votul pentru Stelian Tănase nu a mai fost dat, iar acum Senatul este în vacanță, până în 25 mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel