Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, condamnat la 4 ani de închisoare

Stelian Fuia, fost ministru al Agriculturii, a fost condamnat, miercuri, de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, în legătură cu vânzarea ilegală a unor imobile din patrimoniul statului, pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, anunță Agerpres.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Instanța i-a interzis lui Stelian Fuia și exercitarea unor drepturi pe o perioadă de patru ani, după executarea condamnării, și anume dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat; dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Stelian Fuia a sumei de 60.987 lei.

În același dosar, Daniel State, cumnatul lui Stelian Fuia, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu executare pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, aceeași pedeapsă primind Dragoș Alin Paraschivoiu, director la o societate specializată în agricultură, și Constantin Oprișan, executor judecătoresc.

Pe latură civilă, magistrații au admis acțiunea formulată de ANAF și au dispus repunerea părților în situația anterioară săvârșirii infracțiunii, prin restituirea în natură și reintrarea statului în posesia imobilelor ce au făcut obiectul executării silite la data de 19 decembrie 2005: bloc locuințe — construcția C9, cu suprafața construită la sol 250,67 mp; pavilion cercetare, construcția C11, cu suprafață construită la sol 625,02 mp, cu respectarea drepturilor terților ce au dobândit drepturi în baza hotărârilor judecătorești.

De asemenea, a fost menținut sechestrul asigurator pus pe bunurile celor patru inculpați, aceștia având fiecare de plătit 8.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Agriculturii în 2014. Potrivit , acesta fiind acuzat de  abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite, faptă săvârşită pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea. 

Potrivit rechizitoriului DNA, Stelian Fuia, în calitate de director la Stațiunea Fundulea (în perioada 1 martie 2005 — 15 decembrie 2007), în înțelegere cu Daniel State, Dragoș Paraschivoiu și Constantin Oprișan, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulate în perioada mai — decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitație, a respectivelor imobile din patrimoniul statului.

Licitația a fost organizată de executorul judecătoresc Constantin Oprișan la 19 decembrie 2005.

În acest mod, s-au obținut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului SC Procera Agrochemicals, reprezentată de Daniel State, cu suma de aproximativ 175.000 lei, precum și în împroprietărirea frauduloasă a lui Dragoș Paraschivoiu.

Prejudiciul adus statului român și nerecuperat este de peste 1,6 milioane lei, echivalent a aproape 360.000 euro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel