SRI are un nou cod de conduită prin care își propune să reglementeze activitatea ofițerilor de informații.
În urma scandalului în care a fost implicat fostul prim-ajunct Florian Coldea, SRI s-a confruntat cu prejudicii de imagine. Noul cod de conduită își propune să fie modern, ca al instituțiilor omoloage din Occident. ”Suntem conștienți că încrederea cetățenilor României nu este un dat, aceasta se câștigă greu și trebuie să luptăm pentru ea”, spune directorul SRI, Eduard Hellvig. El subliniază că prin acest ghid se urmărește asigurarea și menținerea unui echilibru just între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor.
Regulile codului de aplică tuturor angajaților SRI și orice angajat care ia la cunoștință despre o încălcare a Ghidului este obligat să o raporteze, pe cale ierarhică, fără a fi tras la răspundere. În ceea ce privește onoarea, aceasta presupune onestitate, integritate, nediscriminare, demnitate. ”Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispozițiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională”, se spune în privința conduitei morale. Profesionalismul angajatului SRI înseamnă responsabilitate, independență, echidistanță, confidențialitate. Aceasta din urmă îi cere angajatului să nu dezvăluie public informații la care a avut acces nici măcar după părăsirea Serviciului. De asemenea, agentul nu are voie să dezăvăluie metodele și mijloacele prin care își desfășoară activitatea.
Orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia, se mai arată în ghid.
Puteți citi AICI noul cod.
Analistul politic Bogdan Chirieac și președintele GIP, Mugur Ciuvică, au comentat, la Antena 3, această schimbare din SRI.
”E un pas înainte. Noul director, Eduard Hellvig, chiar reformează instituția. Au avut loc schimbări, i-a scos din protocoalele pe care le aveau, multe neconstituționale cu diverse alte instituții, le bagă și un cod etic, ceea ce este foarte bine, ca să știm cine cum are voie să plece în concediu cu cine. Eu aș saluta această inițiativă”, a comentat analistul Bogdan Chirieac. ”Cred că acest cod etic a fost făcut și privind în urmă, ce s-a întâmplat în epoca Băsescu, acolo au fost toate problemele acestea monstruoase, e un lucru bine venit și probabil dacă e Hellvig acolo va fi și aplicat”, a adăugat analistul.
”Problema este că dacă actuala conducere SRI a simțit nevoia unui cod etic înseamnă că acesta lipsea și mai înseamnă că toate nenorocirile pe care le-a făcut SRI în ultimii 10-12 ani existau, erau lucruri reale.” a completat Mugur Ciuvică. ”Mi se pare foarte tare paragraful care spune că ofițerul SRI nu trebuie să execute ordine nelegale. Asta înseamnă că au existat ordine nelegale pe care ofițerii le-au executat. Hai să ne uităm și-n urmă, să nu ștergem cu buretele tot ce s-a întâmplat. Codurile există, dar important e cum sunt respectate și să vedem ce ilegalități au fost comise în trecut” a continuat președintele GIP, care a adăugat că impresia sa este că acest cod apare ca o necesitate în urma lucrurilor care s-au întâmplat în cadrul serviciului în ultimii ani.
[citeste si]
”Probabil că SRI s-a confruntat cu experiențe nefaste și nu probabil, cu siguranță, pentru că un ordin nelegal ar putea să fie ascultarea abuzivă a telefoanelor. Pe vremea aceea se putea, acum nu se mai poate. De aici încolo un asemenea ordin dacă va fi dat este nelegal, iar dacă ofițerul va duce la îndeplinirea un asemenea ordin este pasibil de pedeapsă. Această prevedere este în codul de conduită al Armatei Germane. Este foarte bine că există așa ceva, văd că SRI chiar încearcă să se reformeze”, a afirmat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu