Spion estonian, capturat de ruși pe teritoriul Estoniei

Serviciul secret al Estoniei, cunoscut și sub numele de KAPO, susține că ofițerul Eston Kohver a fost "reținut ilegal", vineri, sub amenințarea armei, în timp ce era la datorie în sudul Estoniei. Vecina Rusiei spune că răpirea a fost executată de Moscova, care a blocat comunicațiile radio și a folosit o fumigenă în incident, conform WSJ.

Răpirea și reținerea spionului survine la două zile distanță de la vizita președintelui american Barack în Estonia, pe care a promis să o apere ca pe oricare altă țară NATO.

"Este inacceptabil ca persoane care au intrat pe teritoriul Estoniei să răpească un cetățean estonian pe teritoriul estoniai", a scris vineri pe Twitter președintele Toomas Hendrik Ilves. "Aștept ca acest caz să fie rezolvat repede", a adăugat el.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că agentul estonian a fost capturat pe teritoriu rus în timpul unei misiuni de contraspionaj. Potrivit Interfax, FSB susține că ofițerul Kohver purta un pistol Taurus, 5.000 de euro, echipament de ascultare și un document care părea să-l însărcineze cu o misiune de spionaj.

Obama a aterizat în "curtea din spate" a Rusiei

KAPO a precizat că agentul Kohver, însărcinat cu prevenirea activităților ilegale de la graniță, a fost decorat în Estonia pentru servicii nespecificate.

Directorul KAPO, Arnold Sinisalu, le-a spus jurnaliștilor că la locul răpirii erau urme de pași care veneau dinspre Rusia și se întorceau în Rusia. El a menționat că nu a mai existat niciun asemenea incident de la căderea URSS în 1991.

Ministrul de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus la Talin pentru a-i cere explicații.

Cele trei țări baltice, Estonia, Letonia și Lituania au fost ocupate de URSS până în 1991 și s-au alăturat NATO în 2004.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel