Speranța lui Netanyahu în Blair a îngropat un acord istoric

Președintele israelian Shimon Peres a dezvăluit că Israelul și Palestina au căzut de acord asupra unei înțelegeri cadru în 2011. Speranțele păcii s-au spulberat însă din cauza premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a crezut că țara sa va beneficia de o ofertă mai bună dacă negocierile vor fi purtate de fostul premier britanic Tony Blair.

"Noi am ajuns ajuns la un acord cu privire la aproape toate punctele", a declarat Peres despre el și președintele palestinian Mahmoud Abbas într-un interviu acordat pentru Channel 2 acum două luni și difuzat marți seară. "Netanyahu a avut impresia că există o ofertă mai bună care poate fi adusă de Tony Blair", reprezentantul în Orientul Mijlocui al cvartetului format din Națiunile Unite, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Rusia.

"Eu n-am crezut asta. El (Netanyahu) a spus 'așteaptă 3-4 zile și vom vedea'. Și am crezut că nu este o chestiune de trei zile și nu am crezut că Tony Blair poate aduce o ofertă mai bună decât cea pe care am adus-o eu", a spus experimentatul președinte al Israelului.

Peres și Abbas urmau să se întâlnească în 2011 la Amman, dar asta nu s-a mai întâmplat pentru că Netanyahu a refuzat să semneze acordul cadru.

Citește și: Hotărâre drastică a Israelului, care tulbură apele în Orientul Mijlociu


Shimon Peres afirmă că Abbas s-a angajat, înainte de întâlnire, să recunoască statul israelian și urma să intre în aplicare o formulă care permitea schimburi de teritorii.

"Poate că el (Netanyahu) chiar a crezut că poate exista o ofertă mai bună. Nu știu. Nu vreau să judec", a mai spus Peres, care a precizat că premierul israelian a fost "un partener în fiecare moment".

la 24 aprilie a. c., Israelul a decis să suspende negocierile de pace cu Palestina ca răspuns la guvernul de uniune națională alcătuit de Fatah cu gruparea islamică Hamas, potrivit presei israeliene. Negocierile de pace fuseseră reluate vara trecută, după trei ani de pauză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel