Spania a emis noi mandate de arestare împotriva a trei lideri secesionişti catalani

Curtea Supremă de Justiţie a Spaniei a emis marţi noi mandate internaţionale de arestare împotriva a trei membri ai guvernului catalan pentru tentativa de secesiune din 2017, după cel emis în octombrie împotriva lui Carles Puigdemont, informează AFP, scrie Agerpres.

Mandatele de arestare împotriva lui Toni Comin şi Lluis Puig vor fi remise "autorităţii judiciare competente în Belgia", unde cei trei au fugit în 2017, la fel ca Puigdemont, pentru a scăpa de urmărirea din partea justiţiei spaniole, a precizat Curtea Supremă într-un comunicat.

Mandatul împotriva Clarei Pinsati, care este scoţiană, a fost remis autorităţilor scoţiene.

Comin este urmărit pentru secesiune şi deturnare de fonduri publice, Ponsati pentru secesiune, iar Puig pentru nesupunere şi deturnare de fonduri publice.

Cea mai importantă instituţie judiciară spaniolă a emis deja la 14 octombrie un mandat internaţional de arestare pentru secesiune şi delapidare împotriva fostului lider catalan Carles Puigdemont, cea mai marcantă figură a tentativei de independenţă a acestei regiuni din nord-estul Spaniei.

Anunţarea acestor noi mandate de arestare a intervenit la câteva ore după condamnarea de către Curtea Supremă a nouă lideri secesionişti - printre care fostul adjunct al lui Puigdemont, Oriol Junqueras - la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare.

Această sentinţă a reaprins criza în Catalonia şi a dus la manifestaţii secesioniste, dintre care unele au degenerat în confruntări cu poliţia la Barcelona şi în alte câteva oraşe.

În Belgia, avocaţii lui Puigdemont - aflat în libertate şi sub control judiciar în aşteptarea analizării mandatului de arestare de către justiţia belgiană - au anunţat că intenţionează să conteste poziţia Parchetului de la Bruxelles, în opinia lor favorabil extrădării clientului lor în Spania.

Puigdemont şi foşti membri ai executivului său au mai făcut obiectul unor mandate de arestare, însă Curtea Supremă spaniolă le-a retras după ce justiţia din Belgia şi din Germania le-a respins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel