Sorin Oprescu mulțumește Justiției după ce Parcul Herăstrău a fost redat bucureștenilor

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a transmis mulțumiri JUSTIȚIEI, după ce magistrații Curții de Apel Bucureşti au decis, astăzi, ca suprafaţa de 7 hectare din Parcul Herăstrău să rămână în proprietatea Municipalităţii. "Astăzi s-a făcut dreptate!", consideră Oprescu, care salută reîntregirea Patrimoniului Capitalei.

"Multumesc JUSTITIEI. Astazi s-a facut dreptate!
Este o decizie istorica, prima data in ultimii 25 de ani. Cea mai mare victorie a Primariei Municipiului Bucuresti.
Prin decizia definitiva si irevocabila a Instantei, cele 7 hectare din parcul istoric Herastrau revin bucurestenilor!
Completul de judecata a constatat nulitatea absoluta a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului si Sportului. De asemenea, a constatat nulitatea absoluta a contractului de vanzare - cumparare incheiat in data de 28.07.2003, intre SC BTT SA si SC Domino 94 Impex SRL, cu privire la imobilul teren din Soseaua Nordului 7-9, Sector 1.
Pentru a fi foarte clar pentru toata lumea: prin decizia de astazi a Instantei cele 7 hectare de teren din parcul Herastrau revin in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti. Astfel, Patrimoniul Capitalei a fost reintregit", a scris, în urmă cu puțin timp în urmă primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Adrian Năstase, propunere de lectură pentru o zi de marți - amnistii și grațieri

Edilul mulțumește, totodată, și antrenorului de iahting la Clubul Sportul Studenţesc (CSS), Liviu Doară, pentru lupta pe care a dus-o timp de peste un deceniu pentru recuperarea acestui teren.

Primăria Capitalei, parte în proces

"Asa cum stiti, inca din anul 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul de Yachting Sportul Studentesc, avand calitatea de INTERVENIENT ACCESORIU, Instanta admitand cererea Municipalitatii de a-si apara un teren care-i apartine inca de pe vremea lui Carol I.
Precizez ca terenul in litigiu, la momentul emiterii Certificatului de atestare, era parte integranta a Parcului Herastrau – MONUMENT ISTORIC, fiind domeniul public al Municipiului Bucuresti.
Nu este pentru prima data cand, in calitate de ales al bucurestenilor, lupt pentru recuperarea patrimoniului orasului. Anumite terenuri, pe care s-a construit ilegal, au fost redate spatiului verde, prin dispozitie de Primar general, conform legii 50/1991.
Bucurestenii beneficiaza de inca 30.000 de mp de spatiu verde, in parcurile din Administratia Municipalitatii. Mai mult decat atat, am redat bucurestenilor peste 120.000 de mp de spatiu verde, in afara parcurilor Capitalei. Am obtinut acest spatiu verde prin desfiintarea, in 6 ani, a circa 2000 de constructii civile, construite ilegal pe domeniul public", a adăugat Sorin Oprescu.

CAB. Parcul Herăstrău rămâne al Bucureștenilor

Moștenirea lui Carol I

Ulterior, primarul general al Capitalei precizează într-o NOTĂ, că cele 7 hectare din Parcul Herăstrău care au revenit în administrarea Primăriei Municipiului București reprezinta "o sectiune dintr-o suprafata mai mare de teren expropriat pentru cauza de utilitate publica in baza Legii pentru crearea Parcului National (ulterior Herastrau ), infiintat prin Legile din anii 1910 si 1912. Ulterior acestei date nu a intervenit niciun act normativ care sa schimbe acest statut.

Primaria Municipiului Bucuresti a pus la dipozitia BTT terenul la care facem referire, in scopul activitatii sportive. Potrivit decretului in baza caruia terenul a intrat in administrarea BTT, la incetarea folosintei, acesta TREBUIA sa revina Administratiei Bucurestiului, in a carui proprietate se afla.

Istoric

In 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism şi Tranzacţii S.A (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău. Asta în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric.

In 2002, reprezentantii Clubului de yahting Sportiv Sportul Studenţesc, singurii care au reusit sa-si desfasoare, cu greu, activitatea sportiva pe acest teren, au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului.

La sfârşitul lui 2008, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs.

Din 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul de Yachting Sportul Studentesc, avand calitatea de intervenient accesoriu, instanţa admitand cererea municipalităţii de a-şi apăra un teren care-i apar­ţi­ne încă de pe vremea lui Carol I", conchide Sorin Oprescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel