Soluția Germaniei la CRIZĂ: Forțează companiile de gaze să facă PROVIZII pentru iarnă

Germania vrea să își facă rezerve de gaze (pexels)
Germania vrea să își facă rezerve de gaze (pexels)

Germania vrea să își facă rezerve de gaze naturale pentru iarna viitoare și le cere companiilor din domeniu să se ocupe de acest lucru. 

Germania a găsit soluția pentru criza energetică cu care se confruntă întreaga Europă, în contextul actual, relatează Agerpres, citând Bloomberg. Astfel, potrivit sursei menționate, Germania intenţionează să forţeze companiile din domeniu să facă stocuri suficiente de gaze naturale pentru a asigura securitatea aprovizionării în sezonul de iarnă, în cadrul unui pachet de măsuri ce urmează a fi discutat de Parlamentul de la Berlin.

Planul, ce urmează a fi prezentat în această primăvară, ar obliga companii precum giganţii energetici Uniper SE, RWE AG şi Gazprom PJSC să asigure stocuri. De altfel, ministerul german al Economiei a cerut consultanţilor de la Institute of Energy Economics din cadrul Universităţii din Koln să pună la punct detaliile propunerii, susţin sursele.

Potrivit Bloomberg, Europa caută modalităţi prin care să evite o nouă criză energetică iarna viitoare după ce companiile de utilităţi nu au reuşit să îşi facă stocuri suficiente de gaze înainte de debutul sezonului rece. Mai mult, preţurile au atins un nivel record anul trecut, după ce Rusia a limitat livrările iar cererea şi-a revenit exact într-un moment în care stocurile erau la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu. Astfel, toate companiile din sectoarele cu un consum intensiv de energie, de la producătorii de îngrăşăminte la combinate de aluminiu, printre cele mai afectate de creșterea prețului, au fost nevoite să îşi diminueze producţia sau să oprească complet activitatea.

De altfel, ministerul german al Economiei a anunţat monitorizarea cu atenţie a stocurilor de gaze, dar şi că ia în considerare ”mecanisme preventive, inclusiv acţiuni de reglementare" pentru a asigura livrările de gaze. La rândul său, Institute of Energy Economics (EWI) din cadrul Universităţii din Koln a informat că lucrează la un studiu comandat de Ministerul Economiei, dar a refuzat să ofere alte detalii cu privire la conţinutul sau calendarul studiului.

Germania vrea ca propunerea să fie adoptată până în vară 

Măsura pe care o dorește Germania este una extrem de importantă, dată fiind situația de la granița dintre Rusia și Ucraina, dar și pe fondul tensiunilor dintre SUA și Rusia. Aceasta din urmă este principalul furnizor de gaze naturale al Europei, mai mult decât atât, o treime din producția e gaze rusești destinate Europei tranzitează Ucraina.

Mai mult, Robert Habeck, ministrul german al Economiei, a anunţat deja că ţara sa are în vedere un plan pentru asigurarea stocurilor de gaze însă potrivit unor surse citate de Bloomberg varianta unei rezerve naţionale controlată de Guvern a fost exclusă.

Astfel, propunerea la care se lucrează în prezent le-ar  impune companiilor energetice să aibă în stoc anumite cantităţi de gaze la orice moment, mai mult, aceasta ar forţa traderii să umple facilităţile de stocare dacă volumele scad sub un anumit nivel, sau un alt mecanism care pune responsabilitatea pe seama firmelor energetice, susţin sursele. Potrivit surselor Bloomberg, obiectivul autorităţilor este ca propunerea să fie adoptată până la vară, astfel încât să fie pusă în aplicare într-o perioadă în care oricum consumul, cel puțin la nivelul consumatorilor casnici, este mai redus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel