Singura cale de evacuare a copiilor dintr-o regiune din Ucraina este bombardată de Rusia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un atac nocturn al Rusiei a distrus șinele de tren și materialul rulant în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii vineri, iar autoritățile au organizat evacuarea copiilor din zona care este lovită de forțele Kremlinului într-o nouă ofensivă puternică.

Lovitura nocturnă a avariat, de asemenea, clădiri și vagoane de marfă, conform operatorului național de căi ferate din Ucraina, Ukrzaliznytsia. Nu au fost raportați răniți, notează Washington Times.

Autoritățile au evacuat peste 11.000 de persoane din regiunea Harkov de când Rusia a lansat o ofensivă acolo pe 10 mai, a spus guvernatorul regional Oleh Syniehubov. Oficialii au anunțat vineri evacuarea obligatorie în următoarele 60 de zile a 123 de orfani și copii care trăiesc fără părinți în zonă.

Ofensiva Rusiei în Harkov pare să fie o nouă ofensivă coordonată, care include testarea apărării ucrainene în regiunea Donețk, mai la sud, lansând în același timp incursiuni în regiunile nordice Sumî și Cernihiv.

Problemele Ucrainei s-au înmulțit în ultimele luni, pe măsură ce încearcă să reziste împotriva unui adversar mult mai mare, iar războiul pare să fie într-un moment critic.

Noua ofensivă rusă subțiază rândurile epuizate ale Ucrainei, obosite de mai bine de doi ani de război. Distrugerea rețelei feroviare pune și mai multă presiune pe armata ucraineană deja suprasolicitată.

Ajutorul crucial din partea Occidentului pentru Kiev, în special sistemele de apărare aeriană pentru a opri distrugerea țintită de către Rusia a rețelei electrice, nu ajunge suficient de repede. De asemenea, majoritatea donatorilor occidentali nu permit Ucrainei să folosească armele sofisticate cu rază lungă de acțiune pe care le furnizează pentru a lovi ținte pe teritoriul rusesc. Acest lucru permite Moscovei să-și adune practic fără obstacole trupele pentru asalturi transfrontaliere, precum și să desfășoare lansatoare de rachete pentru a bombarda Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că aceste limitări au făcut posibil un atac asupra orașului Harkov, capitala regiunii, joi, care a ucis șapte civili și a rănit alți 21.

Zelenski a spus pe rețelele sociale că Ucraina are „un deficit de sisteme de apărare aeriană care sunt de fapt disponibile în lume” și „o lipsă de capacități cu rază lungă de acțiune pentru luptătorii noștri și incapacitatea totală de a distruge sursa terorii ruse lângă granițele noastre, inclusiv lansatoarele de rachete care lovesc de fapt Ucraina și viețile oamenilor noștri.”

Atacul de joi cu rachete S-300 a lovit o tipografie, arzând aproximativ 50.000 de cărți, a spus Zelenski.

Serhii Polituchyi, proprietarul tipografiei Faktor-Druk, a declarat că atacul va reduce capacitatea de tipărire a cărților din Ucraina cu 30-40%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel