Sindicatele europene vor o lege privind temperaturile maxime la locul de muncă. Potrivit OMS, temperatura optimă de lucru e între 16 şi 24 de grade Celsius

Foto Pexels
Foto Pexels

În mijlocul unei veri în care Europa a suferit deja două perioade de caniculă, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) pledează luni pentru adoptarea unei legi care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă pe continent, transmite AFP.

„Doi lucrători au murit săptămâna trecută din cauza insolaţiei în Spania. În Franţa, o ţară care nu limitează temperaturile la locul de muncă, 12 persoane au murit în accidente de muncă legate de căldură în 2020”, a scris CES într-un comunicat. Bilanţul chiar s-a înrăutăţit joi în Spania, serviciile de urgenţă din regiunea Madrid anunţând decesul 'din cauza insolaţiei' al unui bărbat care distribuia pliante în cutiile poştale.

„În Uniunea Europeană, 23% dintre lucrători sunt expuşi la temperaturi ridicate pentru cel puţin un sfert” din timpul lor de muncă, un procent care creşte la 36% în sectoarele agriculturii şi industriei şi la 38% în construcţii, potrivit datelor agenţiei Eurofound. Cu toate acestea, „doar câteva ţări europene au o legislaţie destinată protejării lucrătorilor în timpul valurilor de căldură”, cu variaţii mari' de la stat la stat. Potrivit sindicatelor afiliate la CES, lucrătorii belgieni ale căror locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic nu pot lucra când temperatura depăşeşte 22 de grade Celsius. Limita este stabilită cu 5 grade Celsius mai mare în Ungaria pentru acelaşi tip de muncă, în timp ce Slovenia limitează temperatura la 28°C la toate locurile de muncă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, temperatura optimă de lucru este între 16 şi 24 de grade Celsius. „Lucrătorii se află în fiecare zi în prima linie a crizei climatice, au nevoie de protecţii adecvate”, a avertizat secretarul general adjunct al CES, Claes-Mikael Stahl. „Condiţiilor meteo nu le pasă de frontierele naţionale. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o legislaţie la nivelul UE privind temperaturile maxime la locul de muncă”, a continuat el în comunicat.

Valul de căldură care a lovit Europa de Vest la jumătatea lunii iulie a provocat moartea a peste 500 de persoane în Spania şi a doborât numeroase recorduri de temperatură în Franţa, Regatul Unit şi Danemarca, notează Agerpres. Înmulţirea valurilor de căldură este o consecinţă directă a crizei climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră crescând atât ca intensitate, cât şi ca durată şi frecvenţă.  

Citește și...

Vremea va fi la extreme, în următoarele zile, în România. Elena Mateescu, despre valul de căldură și vijelii

Elena Mateescu, director ANM, a oferit noi informații despre vreme. „Acest val de căldură va ţine şi pe parcursul săptămânii viitoare când vorbim, începând de mâine, de temperaturi în creştere, mai ales de marţi. De mâine până joi, vorbim de un cod galben, pentru că valul de căldură va persista în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde în cea mai mare parte a ţării, în special în partea de vest şi sud a ţării.

Maximele se vor situa frecvent între 33 şi 37 de grade Celsius, iar pentru ziua de marţi ne vom afla sub incidenţa unui cod portocaliu pentru zonele Banat, Crişana, Oltenia, local Muntenia, vestul Transilvaniei şi al Maramureşului. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20-22 de grade.

Aşadar, vorbim în continuare de nopţi tropicale, disconfortul termic fiind astfel accentuat. Până în această seară, deja ne vom afla sub incidenţa avertizării meteorologice de cod portocaliu pentru perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin vijelii puternice cu rafale de peste 90 km/h şi precipitaţii care, pe segmente scurte de timp, vor depăşi 25-35 litri pe metru pătrat, la munte izolat 40 de litri pe metru pătrat”, a spus Elena Mateescu, duminică seară, în emisiunea „News Magazine”, moderată de Mihaela Bârzilă la Antena 3.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel