Siguranţa alimentară. Petre Daea: Cetăţenii europeni merită reguli transparente

Mihai Ciobanu / 12 feb 2019 / 11:31 Salveaza PDF Comentarii
Daea
Daea

Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a ajuns luni la un acord provizoriu cu reprezentanţii Parlamentului European asupra unei noi reglementări cu privire la transparenţa evaluării riscurilor de-a lungul lanţului alimentar din UE.

Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a ajuns luni la un acord provizoriu cu reprezentanţii Parlamentului European asupra unei noi reglementări cu privire la transparenţa evaluării riscurilor de-a lungul lanţului alimentar din UE, astfel încât cetăţenii europeni să aibă un acces mai uşor la informaţiile ştiinţifice care au legătură cu siguranţa alimentară şi sănătatea umană, informează un comunicat de presă al Consiliului Uniunii Europene. 

Pe lângă faptul că permit o mai mare transparenţă a studiilor ştiinţifice care susţin cererile de autorizare de piaţă, noile reguli vor furniza o mai bună certitudine legală pentru industria alimentară şi vor îmbunătăţi sustenabilitatea guvernanţei şi performanţa ştiinţifică a EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), se arată în comunicatul de presă. "Cetăţenii europeni merită reguli transparente şi de încredere privind siguranţa alimentară. Ei au nevoie de informaţii depline şi claritate atunci când evaluează riscurile potenţiale ale produselor alimentare. Prin acest acord întărim încrederea între consumatori, industria agro-alimentară europeană şi instituţii", a declarat ministrul Agriculturii din România, Petre Daea. 

Ce prevede acordulAcordul provizoriu prevede, printre altele, că datele şi informaţiile care au legătură cu cererea de autorizare vor fi făcute publice de EFSA, cu excepţia cazului în care cel care solicită autorizarea cere un tratament confidenţial. De asemenea, Comisia va putea cere EFSA să deruleze propriile sale studii de verificare în cazuri de importanţă ridicată pentru societate, iar toţi actorii implicaţi vor asigura un flux mai coerent, transparent şi continuu de informaţii de-a lungul procesului de evaluare a riscurilor. Dacă acordul provizoriu va fi confirmat şi de ambasadorii UE în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (Coreper) regulile vor fi supuse aprobării Parlamentului European după care se vor întoarce la Consiliu pentru adoptarea finală.

Vezi şi: Isărescu, audiat. Daniel Zamfir video LIVE

Comunitatea academică a SNSPA condamnă discursul public anti-european

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23