Și-a ucis vecinul cu toporul, dar instanța l-a salvat de închisoare. În Tribunalul Covasna, a cântărit mai mult ”Chelule, mi-ai spart geamul” decât crima

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Tribunalul Covasna a declarat nevinovat un bărbat trimis în judecată pentru omor după ce l-a ucis pe un consătean care i-a intrat în curte. Sentința nu este definitivă.

Szabo Zolt a fost dus în instanță cu acuzația că și-a ucis un vecin cu care se afla într-un conflict și care i-a intrat în curte în luna mai a anului 2022. Potrivit informațiilor, Szabo alături de un martor tăiau lemne în curtea primului. Victima, un localnic cu care Szabo era într-un conflict mai vechi, a intrat în curte strigându-i „Chelule, mi-ai spart geamul”.

Szabo l-ar lovit pe bărbatul care i-a intrat în curte, cu un topor pe care îl avea în mână, omorându-l. Bărbatul a fost dus în instanță pentru ucidere, dar Tribunalul Covasna l-a declarat nevinovat pe motiv că a fost în autoapărare.

Explicația judecătorului a fost că între cei doi existase un conflict mai vechi, declanșat de faptul că victimei i-a fost spart un geam de către Szabo. În urma acelui incident, Szabo a fost bătut având nevoie de mai multe luni de recuperare.

„Inculpatul l-a văzut dintr-o dată în curtea sa pe cel cu care se afla în conflict de un an de zile, căruia inculpatul i-a spart geamul şi care, împreună cu fiul său, îl loviseră în cap şi peste picioare aşa încât a fost dus cu salvarea, a fost internat în spital şi a avut nevoie de 20-25 de zile de îngrijiri medicale, refăcându-se complet şi putând să meargă după mai multe luni”, se regăsește în sentința Tribunalului Covasna.

Judecătorul a mai spus că inculpatul se afla în curtea sa, iar victima s-a adresat amenințător cu „Chelule, mi-ai spart geamul!”, „adică spunându-i că se află acolo în legătură cu conflictul dintre ei”. „….iar acesta nu era singur, ci era însoţit de o persoană – despre care unul dintre martori a arătat că `nu mai e nimeni în sat aşa musculos ca acesta`, cei doi fiind înarmaţi cu o bâtă şi o anvelopă”, se mai arată în sentință.

„Lasă că ne întâlnim şi te aranjez eu”

În luarea deciziei de către instanță a contat și faptul că, înainte cu 10 zile să se întâmple uciderea, Szabo a fost amenințat cu moartea de bărbatul care i-a intrat în curte, totul fiind sesizat la 112. „Lasă că ne întâlnim şi te aranjez eu”, ar fi fost amenințarea victimei. Astfel, pe baza acestor întâmplări instanța judecătorească a luat decizia că Szabo, bărbatul acuzat de omor a fost în legitimă apărare.

„Reţinând că fapta în urma căreia victima a decedat a fost săvârşită de inculpat în scopul de a opri pătrunderea acestuia şi a martorului în curte, unde aceştia au intrat în mod violent, cu intenţia de a-l agresa pe inculpat în curtea sa, fără a avea permisiunea inculpatului şi în contra voinţei sale, adică fără drept, instanţa constată că este incidentă premisa legitimei apărări prevăzută de art.19 alin.3 Cod penal, astfel că se impune a se stabili dacă apărarea inculpatului a fost proporţională cu gravitatea atacului exercitat asupra sa”, se mai arată în sentință.

Judecătorul a mai reținut că bărbatul trimis în judecată are istoric de afecțiuni psihiatrice, iar la momentul atacului „avea cel mai probabil modificată capacitatea de a înţelege conţinutul şi consecinţele faptelor sale, având discernământul diminuat în raport cu fapta comisă”, conform Adevarul.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel