Serviciile germane au ajutat NSA să spioneze Franța și Comisia Europeană: "Merkel să le ceară scuze europenilor"

Presa germană scrie că serviciile secrete din Germania au ajutat Agenția Națională de Securitate a Statelor Unite să spioneze Franța și instituții europene. Dezvăluirile de joi sunt ultimele dintr-o serie mai amplă revărsată în mass-media germană încă de săptămâna trecută. Fiecare nou amănunt naște noi întrebări, iar cea mai des rostită se referă la dacă și cât anume știa Cancelaria Federală despre activitatea serviciilor germane.

"BND (serviciile de informaţii germane) au ajutat NSA să facă spionaj politic", scrie cotidianul din Munchen Süddeutsche Zeitung, precizând că interceptarea "înalţilor funcţionari din Ministerul francez de Externe, de la Palatul Elysee şi de la Comisia Europeană" a fost realizată de la staţia bavareză de interceptări Bad Aibling.

Cotidianul citează o sursă descrisă drept demnă de încredere şi care cunoaşte procedurile din cadrul BND, potrivit căreia "centrul (problemei) este spionarea politică a vecinilor noştri europeni şi a instituţiilor Uniunii Europene".

Scandalul serviciilor secrete din Germania lovește în guvenul Merkel

 
Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, a fost întruchipat în presa de joi din Germania cu un nas de Pinochio după ce în urmă cu două săptămâni a declarat că Guvernul nu are informații despre spionajul industrial al americanilor, deși presa germană spune că detalii despre afacere erau cunoscute încă din 2010. Maiziere a precizat că va face lămuriri doar în fața comisiei de control a serviciilor secrete.
 
Atât membri ai Opoziției, dar și social-democrații din coaliția de guvernare, au cerut explicații și o anchetă amănunțită a afacerii spionajului. Președintele partidului liberal FDP, Christian Lindner, a reacționat virulent la informațiile conform cărora BND și NSA au spionat Franța și Comisia Europeană. "Afacerea BND spulberă toate standardele. Se pare că nimeni nu stă în fața BND-ului. Merkel trebuie să le ceară imediat scuze partenerilor europeni", a spus el.
 
*Referințe: DW; Der Spiegel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel