Serbia şi Kosovo au soluţionat o dispută privind documentele de identitate, a declarat Josep Borrell

Serbia şi Kosovo au soluţionat o dispută privind documentele de identitate, a declarat Josep Borrell - Foto Agerpres
Serbia şi Kosovo au soluţionat o dispută privind documentele de identitate, a declarat Josep Borrell - Foto Agerpres

Serbia şi Kosovo au soluţionat o dispută etnică privind circulaţia cetăţenilor lor peste graniţă, a declarat sâmbătă coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

"Avem un acord", a scris dl Borrell pe Twitter.

"Conform Dialogului facilitat de UE, Serbia a fost de acord să elimine documentele de intrare/ieşire pentru deţinătorii de acte de identitate din Kosovo, iar Kosovo a fost de acord să nu le introducă pentru deţinătorii de acte de identitate sârbe".

"Sârbii kosovari, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosind cărţile lor de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul Albin Kurti în acest sens", a scris el.

Disputa a pornit de la declaraţia de independenţă din 2008 a regiunii Kosovo, predominant albaneză, faţă de Serbia, pe care autorităţile de la Belgrad au refuzat să o recunoască.

Administraţia de la Belgrad şi minoritatea sârbă din Kosovo concentrată în nordul regiunii revendică, în temeiul unui acord din 2013, dreptul la o asociere a municipalităţilor semi-autonome majoritar sârbeşti, pe care autorităţile de la Pristina au refuzat să o pună în aplicare.

Citește și - Sârbii din Kosovo ameninţă că îşi vor declara în mod unilateral autonomia

Liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo a avertizat că această minoritate ar putea să-şi declare în mod unilateral autonomia, indiferent de negocierile care au loc sub medierea Uniunii Europene pentru ca Belgradul şi Pristina să îşi normalizeze relaţiile tensionate, relatează EFE. 

'Populaţia sârbă este dispusă să-şi formeze singură Comunitatea Municipalităţilor Sârbe (ZSO)', avertizează într-un interviu publicat vineri Goran Rakic, liderul 'Listei Sârbe', principalul partid al acestei comunităţi din Kosovo.

În interviul pentru ziarul sârb Politika, liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo aminteşte că înfiinţarea ZSO este un angajament luat de guvernul kosovar şi că acesta nu ar mai trebui să continue să amâne punerea sa în aplicare. Rakic şi-a exprimat încrederea că preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, 'se va lupta ca un leu' la negocierile cu premierul Kosovo, Albin Kurti, convocate pentru 18 august, la Bruxelles, de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Totodată, Rakic a respins comentariile unor mediatori potrivit cărora autonomia sârbă trebuie să se conformeze constituţiei kosovare şi nu ar trebui să semene cu cea a Republicii Srpska, una dintre cele două entităţi autonome care alcătuiesc Bosnia şi ai cărei lideri ameninţă de ani de zile cu secesiunea. Vezi articolul aici!

Citește și - Tensiuni în Balcani. Ambasadorul SUA la Belgrad critică Kosovo deoarece nu a pregătit negocieri concrete cu Serbia la Bruxelles

"Consider că partea sârbă a încercat să fie flexibilă, să găsească o soluţie, iar discuţia cu preşedintele Aleksandar Vučić mi-a confirmat acest lucru" - a declarat Hill pentru postul de televiziune N1, când a fost întrebat cum comentează întâlnirea cu preşedintele Serbiei, cu care a discutat despre situaţia din Kosovo.

Hill a adăugat că este "evident" că rezultatele negocierilor de la Bruxelles au produs dezamăgire, dar şi-a exprimat speranţa că procesul va continua, fapt demonstrat şi de anunţata vizită în regiune a emisarului special al Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajčák, şi a emisarului SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar.

Întrebat ce "nu a mers bine" la ultima întâlnire dintre Vučić şi premierul Kosovo, Albin Kurti, diplomatul american a spus că "partea sârbă a fost la locul ei, a ştiut despre ce trebuie să vorbească şi a ştiut ce este important".

"Din păcate, consider că cealaltă parte nu a fost pregătită pentru o discuţie concretă" - a declarat Hill, adăugând că pentru rezolvarea problemelor trebuie să se discute lucruri concrete, iar aceste lucruri trebuie puse într-un context larg, iar acest larg context este problema înfiinţării Uniunii Comunităţilor Sârbeşti (ZSO) din Kosovo şi modul în care va funcţiona ZSO în viitor.

"Pentru mine această problemă este esenţială. ZSO în Kosovo trebuie să se simtă ca acasă şi să fie în siguranţă. Trebuie să se depună eforturi pentru a se negocia" - a declarat Hill, exprimându-şi speranţa că va începe rezolvarea problemelor importante pentru viitorul Kosovo şi pentru comunitatea etnicilor sârbi din Kosovo.

Amintind că în 1998 a participat la negocierile de la Rambouillet, Hill a spus că este "pur şi simplu incredibil" că şi după 23 de ani când s-a întors în regiune s-a întâlnit cu aceleaşi probleme.

Întrebat dacă sârbii vor trăi mai bine dacă vor avea ZSO, Hill a răspuns că este ferm convins că în viitor comunităţii sârbe din Kosovo trebuie să i se asigure un mecanism, similar celor care există deja în Europa.

"Consider că trebuie gândit un aranjament pentru comunitatea sârbă, ceva care să fie acceptabil pentru toţi" - a declarat Hill.

Întrebat cum comentează vizita la Moscova a ministrului sârb de interne, Aleksandar Vulin, ambasadorul SUA la Belgrad a declarat că este de neînţeles, că provoacă confuzie. "Eu nu înţeleg ce a încercat să obţină acolo. Sincer, poate nici el nu înţelege" - a răspuns Hill. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel