Sârbii din Kosovo ameninţă că îşi vor declara în mod unilateral autonomia

Goran Rakic
Goran Rakic

Liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo a avertizat că această minoritate ar putea să-şi declare în mod unilateral autonomia, indiferent de negocierile care au loc sub medierea Uniunii Europene pentru ca Belgradul şi Pristina să îşi normalizeze relaţiile tensionate, relatează EFE. 

'Populaţia sârbă este dispusă să-şi formeze singură Comunitatea Municipalităţilor Sârbe (ZSO)', avertizează într-un interviu publicat vineri Goran Rakic, liderul 'Listei Sârbe', principalul partid al acestei comunităţi din Kosovo.

În interviul pentru ziarul sârb Politika, liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo aminteşte că înfiinţarea ZSO este un angajament luat de guvernul kosovar şi că acesta nu ar mai trebui să continue să amâne punerea sa în aplicare. Rakic şi-a exprimat încrederea că preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, 'se va lupta ca un leu' la negocierile cu premierul Kosovo, Albin Kurti, convocate pentru 18 august, la Bruxelles, de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Totodată, Rakic a respins comentariile unor mediatori potrivit cărora autonomia sârbă trebuie să se conformeze constituţiei kosovare şi nu ar trebui să semene cu cea a Republicii Srpska, una dintre cele două entităţi autonome care alcătuiesc Bosnia şi ai cărei lideri ameninţă de ani de zile cu secesiunea.

Vezi și: Ministrul kosovar al apărării: Suntem pregătiţi să ne apărăm fiecare colț al teritoriului

'Reprezentanţii internaţionali încearcă acum să diminueze importanţa ZSO şi să ignore acordurile deja încheiate. Populaţia sârbă nu va permite aceasta', a asigurat Rakic. Formarea ZSO face parte dintr-un acord încheiat între Belgrad şi Pristina în 2012 sub auspiciile UE, dar pe care cele două părţi nu îl pun în aplicare.

Borrell a convocat întâlnirea de săptămâna viitoare după o escaladare a tensiunilor în iulie în Kosovo, care şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia în 2008. Preşedintele Vucic l-a acuzat joi pe premierul kosovar Kurti că ar pregăti un masacru al sârbilor din nordul Kosovo, iar acesta din urmă s-a referit recent la posibilitatea ca Serbia, încurajată de Rusia, să declanşeze un război împotriva Kosovo, notează EFE, preluat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel