Serbia ar fi fost de acord să înarmeze Ucraina, se arată într-un document clasificat al Pentagonului făcut public

Foto cu rol ilustrativ: Markus Winkler / Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Markus Winkler / Pexels

Serbia, singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invadarea Ucrainei, a fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unui document clasificat al Pentagonului.

Documentul, un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la cererile Ucrainei de pregătire militară și ”ajutor letal” sau arme, se numără printre zeci de documente clasificate postate online în ultimele săptămâni, în ceea ce ar putea fi cea mai gravă scurgere de secrete americane din ultimii ani.

Intitulat ”Europa|Răspuns la conflictul în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina”, documentul sub formă de diagramă enumeră ”pozițiile evaluate” a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile Ucrainei de asistență militară.

Graficul arăta că Serbia a refuzat să ofere instruire forțelor ucrainene, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau l-a furnizat deja. De asemenea, documentul a mai indicat că Serbia are voința politică și capacitatea militară de a furniza arme Ucrainei în viitor.

Documentul este marcat Secret și NOFORN, interzicând distribuirea acestuia către serviciile de informații și armatele străine. Este datat din 2 martie și este gravat cu sigiliul biroului șefilor de stat major. Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentului, scrie Euractiv.

Biroul președintelui sârb, Aleksandar Vučić, și ambasada Ucrainei nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

De asemenea, Pentagonul nu a răspuns imediat la întrebările Reuters cu privire la referirea documentului la Serbia și a refuzat anterior să comenteze vreunul dintre documentele scurse.

Neutralitatea Serbiei 

Guvernul lui Vučić a declarat neutralitate în războiul din Ucraina, în ciuda legăturilor istorice, economice și culturale profunde ale țării cu Rusia.

”Dacă acest document este corect, fie arată duplicitatea lui Vučić față de Rusia, fie este sub o presiune enormă din partea Washingtonului pentru a livra arme Ucrainei”, a declarat Janusz Bugajski, expert est-european la Jamestown Foundation, un institut de politică externă.

Departamentul de Justiție investighează scurgerea, în timp ce Pentagonul evaluează daunele aduse securității naționale a SUA.

Citește și: Cea mai gravă scurgere de informații clasificate. SUA continuă ancheta: ”Nu știm cine este responsabil și asta ne preocupă”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel