EXCLUSIV  Senatorul Marinescu, LECȚIE de istorie! Nu am auzit pe nimeni să observe

Constitutia
Constitutia

Senatorul Marius Marinescu a atras atenția asupra unui fapt despre care nimeni nu a vorbit.

'Nu am văzut nicăieri, în spațiul public, prin presă sau pe la televiziuni, să se vorbească despre acest subiect extrem de important: o victorie a Revoluției de la 1848! Acum 172 de ani (1848) a avut loc Adunarea populară de la Islaz (astăzi, comună în judeţul Teleorman), ocazie cu care s-a citit „Proclamaţia de la Islaz” (programul Revoluţiei din Ţara Românească) şi s-a constituit primul Guvern provizoriu (Ion Heliade Rădulescu, maiorul Christian Tell, Ştefan Golescu, preotul Radu Şapcă şi căpitanul Nicolae Pleşoianu).' a declarat Marinescu.

'Câteva zile mai târziu, la 11/23 iunie 1848, s-a declanşat Revoluţia paşoptistă la Bucureşti. Revendicările s-au transformat în Lege prin Constituția adoptată prin Legea promulgată de domnitorul Bibescu pe 11 iunie 1848 în urma proclamației de la Islaz, unde s-a făcut această propunere. Domnitorul Gheorghe Bibescu a fost silit să semneze Constituţia şi să recunoască noul guvern format (9/21).' a menționat Marius Marinescu.

'A fost prima Constituție modernă a României la timpul respectiv. Au fost câteva puncte extrem de importante, printre care amintim: independența administrativă și legislativă a poporului român (deoarece eram sub papuc otoman), desființarea rangurilor boierești, libertatea tiparului și a presei, eliberarea robilor, emanciparea evreilor, Garda Națională, abolirea pedepsei cu moartea. Sigur că Revoluția la momentul respectiv a fost învinsă, dar a fost punctul prin care a început calea democrației noastre.' a precizat Marinescu.

'Primul pas către democrație a fost făcut de către guvernatorul și generalul Pavel Kisellef, în perioada protectoratului rusesc 1829-1834 prin Legea Regulamentului Organic din 1831-32 din Țara Românească și Moldova. S-a stabilit o guvernare comună și parlamet unicameral în cele două țări.' a concluzionat senatorul Marius Marinescu, președintele fondator al Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM), pentru DC News.

VEZI ȘI Marinescu, APEL către Guvern după gestul lui Vela. Ministrul de Interne, mişcare fulger

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel