Urmărește emisiunea live



EXCLUSIV  Semnul banal că ați încălcat limitele copilului. Radu Leca: Se trezește în timpul nopții și îi este sete?

FOTO: Freepik @bearfotos
FOTO: Freepik @bearfotos

Psihologul Radu Leca a vorbit, la Părinți Prezenți, despre semnele care indică o încălcare a limitelor copilului.

Psihologul Radu Leca a vorbit despre semnele care indică faptul că părinții au încălcat limitele copilului. Unele dintre ele sunt atât de banale încât de multe ori se trece cu vederea peste ele.

”Simptomele că ai încălcat limitele copilului sunt clare. S-a îngrășat? Da. Oare de ce? De bine ce îi e? Deci dacă tu îi spui ce să facă și el se îngrașă lui îi e bine? Nu, nu îi e bine.

Are burta stricată? Când? Când îi spui ce are de făcut. Deci somatizează. Urinează de multe ori? Da. De câte ori? De câte ori face lecțiile cu mine se duce la baie de vreo cinci ori. Ah, deci ești bine, ești un părinte bun?

Simte nevoia să mănânce dulce când vorbești cu el sau să ronțăie? Ai o problemă de atitudine. Îl vezi că este neliniștit și că are picioarele neliniștite înainte de somn? De ce oare? Păi, l-am rugat să citească. Ok, arată-i cum se citește. Că tu îi arunci o jucărie și îi spui: Joacă-te. Dar l-ai învățat? Nu.

Se trezește în timpul nopții și îi este sete? Da. Preferă oricând o gură de cola în loc de apă? Da”, a explicat psihologul Radu Leca în emisiunea Părinți Prezenți de la DC News TV, DC News și Părinți și Pitici.

Psiholog: Ce face copilul tău?

”Gândește-te bine la ceea ce face copilul tău. Stă în baie mult, pe toaletă, neavând telefonul în mână? Se ascunde de tine. Cu telefonul în mână, se ascunde și mai tare. Face baie peste 45 de minute? După, iese nervos? Se simte vinovat. Ce haine poartă? Sunt unele care te enervează? Ce fel de adidași își dorește să aibă? La ce tipuri de cheltuieli te pune? Toate aceste se numesc semne. Ale ce? Ale încălcării limitelor copilului”, a mai spus Radu Leca.

Psiholog: Ceva nu e bine

Radu Leca a oferit și un exemplu în care unii părinți, din încercarea de a-i oferi ce este mai bun copilului au reușit opusul.

”Hai să mai spunem una tare. O pereche de părinți deosebiți și buni își pregătesc copilul să fie olimpic. Nu că își pregătesc copilul cu un profesor, ci cu doi profesori buni, mari.

Testele cu ambii profesori, excepționale. Se duce copilul în interiorul olimpiadei, o pică. O dată, de două ori, de trei ori. Se duce la psiholog. Ce se întâmplă? Îl întreabă pe copil de una, de alta. Ușa se deschide, din greșeală, iar copilul are o tresărire. Iar psihologul spune că ceva nu e bine.

De ce ai avut tresărirea asta? Păi a intrat cineva nou. Mergi la școală? Da. Online. Online? Home-schooling? Adică nu mergi într-o școală cu copii? Nu. Și când te duci să susții olimpiada? Păi, sunt foarte mulți oameni noi în jurul meu. Toți miros diferit, toți scot alte sunete. Eu nu sunt obișnuit cu așa ceva. Nu îi suport”, a mai spus Radu Leca.

Mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel