Semne care îți arată că ai un copil stresat

Stresul este tot mai prezent în viața omului contemporan, însă pentru copil experimentarea unor condiții maxim stresante poate să conducă la o destablizare a dezvoltării sale psihice, atrage atenția profesorul dr. Ion-Ovidiu Pânișoară, Director, Departamentul de Formare a Profesorilor, Universitatea din București. Date statistice recente arată că lucrurile evoluează într-o direcție nedorită privind stresul la copii, de aceea este important ca părinții și educatorii să fie atenți la anumite comportamente care apar atunci când un copil este stresat și să aplice cât mai rapid strategii simple și eficiente care să ducă la remediere situației. 

Stresul este un factor prezent zi de zi în viața noastră. Viteza cu care lumea se schimbă, interacțiunile multiple pe care le avem unii cu alții zi de zi, lipsa de predictibilitate socială etc. – toate acestea conduc la creșterea „porției” de stres pentru fiecare dintre noi. Dacă pentru adulți stresul este o componentă a vieții, pentru copil experimentarea unor condiții maxim stresante poate să conducă la o destablizare a dezvoltării sale psihice. Copilul este mai puțin pregătit să facă față unui nivel de stres toxic în viața lui și tocmai de aceea este necesar să fim atenți la toate aspectele simptomatice care indică apariția unui nivel prea ridicat de stres în viața copilului. Asta nu înseamnă că un anumit nivel de stres nu este bun. De altfel literatura de specialitate (vezi și Center on the Developing Child de la Universitatea Harvard) pune în centrul analizelor sale așa numitul stres toxic (pe lângă cel pozitiv și cel tolerabil) afirmând „ a-l învăța cum să facă față adversității este un aspect important al dezvoltării pentru copil”

Citește și: Forța magică a curiozității. Sfaturi de la un expert în psihopedagogie

Hassink (apud Shaw) a evidențiat în urma unei cercetări că părinții au observat frecvente simptome fizice ale stresului la copiii lor:

44% dintre parinti au consemnat: copilul lor s-a plâns de dureri de cap.

44% au raportat dureri de stomac la copilul lor.

38% au observat coșmaruri sau probleme cu somnul la copilul lor.

20% au spus că a scăzut apetitul sau că au apărut alte schimbări în obiceiurile alimentare pe care copilul le avea.

Sunt procente importante care arată că lucrurile evoluează într-o direcție nedorită. 

Citește și: Pânișoară: Creativitatea copilului. Cine o "zdrobește"

Un alt autor (Rowe) a mers și mai departe strângând împreună acele comportamente care se pot remarca la un copil stresat. Rowe a observat că pentru copii stresul se poate manifesta la nivelul unor schimbări de comportament printre care:

  • Copilul manifestă iritabilitate și are toane
  • Observăm o retragere a copilului din activități care până de curând îi făceau plăcere
  • Copilul poate să aibă o regresie la comportamente anterioare (depășite ca vârstâ – de exemplu începe, din nou, să își sugă degetul – gest pe care îl făcea când era mic)
  • Refuzul de a participa la activitățile din familie sau de la școală
  • Manifestă o dependență crescută față de părinți pe care îi vrea tot timpul lângă el
  • Plânge etc.

Ce este de făcut dacă observați astfel de comportamente la copilul dumneavoastră?

Citește continuarea pe performante.ro

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel