Bilanţul seismului din Lombok, Indonezia, ar fi de 142 de morţi, potrivit unui oficial local.
Bilanţul puternicului seism produs duminică pe insula Lombok din Indonezia a crescut la 142 de morţi, a indicat luni un oficial guvernamental local citat din DPA, însă cifra nu a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale care plasează în continuare numărul oficial al victimelor la 91.
Rosiady Sayuti, reprezentant al autorităţilor provinciei Nusa Tenggara de Vest, a declarat pentru postul de televiziune Metro TV că 142 de persoane au murit ca urmare a seismului cu magnitudinea de 6,9 înregistrat cu o zi în urmă. 'Multe case sunt complet distruse' a precizat el pentru Metro. Sutopo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale indoneziene de gestionare a dezastrelor naturale, nu a confirmat însă acest număr, precizând că bilanţul oficial al victimelor este de 91, dar că este convins că va creşte.
Mii de locuinţe şi alte clădiri au fost avariate
Potrivit acestuia, mii de locuinţe şi alte clădiri au fost avariate în urma cutremurului, obligându-i pe rezidenţi să se refugieze în alte imobile. Districtele North Lombok, East Lombok şi Mataram au fost cele mai grav afectate, a precizat acelaşi purtător de cuvânt, adăugând că cele mai multe dintre victime 'au murit după ce au fost lovite de fragmente de ziduri desprinse din clădirile care s-au prăbuşit'.
Căutările demarate pentru găsirea victimelor au fost îngreunate de penele de electricitate şi ale sistemelor de comunicaţii. Seismul a avariat şi o moschee cu două etaje în care se aflau localnici, însă victimele nu au putut fi recuperate din cauza lipsei de echipament adecvat, a adăugat Nugroho.
Alertă de tsunami
Cutremurul înregistrat cu o zi în urmă s-a produs la exact o săptămână după ce un alt seism, cu o intensitate uşor mai scăzută, a făcut 20 de victime pe aceeaşi insulă, aflată la est de Bali. Cutremurul de duminică a avut loc la ora locală 19:46 (11:46 GMT), iar epicentrul său a fost plasat la 18 kilometri nord-est faţă de districtul North Lombok al insulei, la o adâncime de 15 kilometri.
După mişcarea tectonică, autorităţile au emis imediat o alertă de tsunami, însă aceasta a fost apoi anulată, după ce Agenţia Naţională de Geofizică a înregistrat o creştere de doar 13 centimetri a înălţimii valurilor care ajungeau în regiunile costiere învecinate.
Seismul a fost resimţit şi în insula învecinată Bali şi în partea estică a provinciei East Java. Indonezia se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune a lumii în care se produc frecvent erupţii vulcanice şi seisme.
Vezi și:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu