Șef de partid din Republica Moldova, anchetat pentru propaganda războiului. Amenințare pentru Maia Sandu: Să se gândească de 20 de ori înainte / video

Un șef de partid din Republica Moldova este anchetat pentru că a făcut propagandă războiului Rusiei.

Alexandr Kalinin, liderul partidului Regiunilor din Republica Moldova, este anchetat de autoritățile de peste Prut într-un dosar penal pornit în baza articolelor 140 și 346 din Codul penal, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), scrie Europa Liberă Moldova.

Acesta este un susținător al invaziei Federației Ruse în Ucraina și postează regulat în mediul online clipuri în care arată cum organizează campanii de sprijin pentru rușii și grupările proruse din Ucraina. 

În imagini, acesta este îmbrăcat în uniformă militară, cu însemnele Uniunii Sovietice și ale războiului Rusiei de acum. 

Într-un clip, Kalinin scrie cu vopsea pe un obuz „За Молдову” („Pentru Moldova”), după care lansează proiectilul și amenință că Republica Moldova s-ar putea pomeni într-un război cu Rusia.

„Vreau să mă adresez Maiei Sandu, care să se gândească de 20 de ori înainte să implice țara noastră cu Federația Rusă“, spune Kalinin într-un clip.

Recent, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a precizat că la Chișinău există o discuție pentru renunțarea la neutralitatea din Constituție și intrarea într-o alianță militară, dar nu a specificat că ar fi vorba de NATO.

CITEȘTE ȘI     -    Soldat ucrainean: Lupta cu trupele Wagner este ca un „film cu zombi”. Colegii mei trăgeau în ei și nu cădeau, continuau să meargă pe cadavre

Kalinin intră sub incidența a două articole din Codul Penal al Federației Ruse

Articolul 140. Propaganda războiului: 

Propaganda războiului, răspândirea de informaţii tendenţioase ori inventate, instigatoare la război sau orice alte acţiuni orientate spre declanşarea unui război, săvârşite verbal, în scris, prin intermediul radioului, televiziunii, cinematografului sau prin alte mijloace, se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 1.500 unităţi convenţionale (75.000 de lei) sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Articolul 346. Instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată:

Instigarea la ură sau violență, manifestată prin îndemnuri publice, diseminare a informației sau alte forme de informare a publicului, inclusiv prin intermediul mass-media, în formă scrisă, desen sau imagine, sau prin intermediul unui sistem informatic, împotriva unei categorii de persoane pe motive de prejudecată se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 600 unități convenționale (25.000-30.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 an la 3 ani.

CITEȘTE ȘI     -    Un general rus amenință că va bombarda bazele aeriene NATO din Polonia și România, dacă vor fi folosite de forțele ucrainene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel