Secretarul general al ONU avertizează împotriva 'unei catastrofe umanitare' şi cere fonduri

Secretarul general al ONU avertizează împotriva 'unei catastrofe umanitare' şi cere fonduri
Secretarul general al ONU avertizează împotriva 'unei catastrofe umanitare' şi cere fonduri

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marţi împotriva 'unei catastrofe umanitare' în Afganistan, solicitând fonduri pentru această ţară după plecarea forţelor americane, relatează AFP.

'O catastrofă umanitară se profilează', a subliniat el într-un comunicat, evocând 'agravarea crizei umanitare şi economice' şi 'ameninţarea unei prăbuşiri totale a serviciilor de bază'. Antonio Guterres îndeamnă, de asemenea, statele membre ONU, 'să furnizeze o finanţare adecvată, suplă şi completă' în favoarea populaţiei afgane care este, potrivit lui, 'în ora sa cea mai întunecată'.

'I-am îndemnat să contribuie la garantarea faptului că lucrătorii umanitari dispun de finanţare, de acces la garanţii judiciare de care au nevoie pentru a rămâne şi a transporta acest ajutor', a adăugat el în comunicatul său.

'Un afgan din trei nu ştie de unde va veni viitoarea masă'

Şeful ONU reaminteşte că 'aproape jumătate din populaţia afgană - 18 milioane de persoane - are nevoie de o asistentă umanitară pentru a supravieţui'. 'Un afgan din trei nu ştie de unde va veni viitoarea masă', a precizat Antonio Guterres, subliniind că peste jumătate dintre copiii mai mici de cinci ani vor suferi de foame în anul următor.

CITEȘTE ȘI: Austria, Cehia şi Danemarca, front comun împotriva refugiaţilor afgani: Trebuie să rămână în ţările vecine

'Mai mult ca niciodată, copiii, femeile şi bărbaţii din Afganistan au nevoie de solidaritatea comunităţii internaţionale', a insistat el. Fără a-i menţiona pe talibani, secretarul general al ONU face apel la 'toate părţile să faciliteze un acces umanitar sigur şi fără obstacole la provizii vitale şi esenţiale, precum şi pe cel al lucrătorilor umanitari - bărbaţi şi femei'.

La douăzeci de ani după ce au fost alungaţi de la putere de SUA, talibanii controlează din nou cea mai mare parte a teritoriului afgan. Ei au sărbătorit marţi victoria lor după ce ultimul zbor american a plecat din Kabul în noaptea precedentă, scrie Agerpres.

Joe Biden, după retragerea trupelor SUA din Afganistan: Vă vom vâna și vă vom prinde

Joe Biden a făcut primele declarații după retragerea trupelor Statelor Unite ale Americii din Afganistan.

'Joe Biden: A fost cel mai lung război din istoria americană. Succesul extraordinar al misiunii se datorează atitudinii, curajului și implicării militarilor. Și-au riscat viața pentru a-i scoate pe cetățenii americani și pe partenerii lor din Afganistan.

13 eroi și-au pierdut viața, alte persoane au fost recompensat. Avem o datorie de recunoștință față de ei pe care nu o vom uita niciodată.

Cei din Afganistan nu au putut să reziste atât cât ne așteptam.

După începerea evacuării, acum 17 zile, am identificat peste 5.000 de cetățeni americani care deciseseră să rămână în Afganistan, dar care acum doreau să plece. Operațiunea noastră a reușit să scoată 5.500 de cetățeni din țară, oameni care s-au implicat pentru a-l prinde pe bin-Laden.

90% din americanii care erau în Afganistan au putut pleca. Cei care au rămas, au rămas pentru că așa au vrut ei. Dacă vor vrea să plece, îi vom ajuta să părăsească Afganistanul.

Talibanii au făcut declarații privind trecerea în siguranță pentru toți cei care vor să plece, inclusiv pentru cei care au lucrat alături de americani.' (Citește continuarea aici).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel