Scutul antirachetă de la Deveselu: Aurescu se contrazice cu americanii. PLUS: Ce crede Putin - VIDEO

Bogdan Aurescu și John Kerry, secretarul de Stat al SUA, la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO
Bogdan Aurescu și John Kerry, secretarul de Stat al SUA, la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO

Un congressman a făcut o declarație care contrazice toate pozițiile oficiale exprimate până acum de oficialii români și americani: scutul antirachetă de la Deveselu este construit pentru a oferi protecție față de un atac al Rusiei, nu al Iranului. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, l-a contrazis prompt pe legislatorul american care a condus duminică vizita unei delegații a Congresului SUA în România.

Potrivit Realitatea Tv, republicanul Mike Roger a declarat că "vrem să ne reasigurăm prietenii din România că susţinem 100% parteneriatul nostru, relaţia în cadrul NATO şi faţă de securitatea în regiune, mai ales în condiţiile agresiunii venite din partea Rusiei".

Întrebat dacă admite că scutul antirachetă are ca scop protejarea României şi ţărilor NATO de o potenţială ameninţare venită din partea Federaţiei Ruse, acesta a replicat: "Da."

Mike Rogers este președintele Subcomitetului pentru Forțe Strategice (Comitetul pentru Forțe Armate din Camera Reprezentanților). 

Declarația americanului, de natură să alimenteze teoria intens susținută a rușilor că scutul antirachetă îi vizează, a stârnit o reacție a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care din fosta sa funcție de secretar de stat pentru probleme strategice a negociat cu SUA condițiile în care s-a încheiat parteneriatul pentru amplasarea scutului antirachetă la Deveselu.

Putin râde copios de varianta "scutul de la Deveselu, anti-Iran"

„Nu ştiu în ce context au fost făcute declaraţiile de congressmanul american şi nu le pot comenta. Vă pot citi însă din toate hotărârile încheiate la summiturile NATO, în care se specifică foarte clar că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv şi a fost gândit pentru potenţialele ameninţări din Orientul Mijlociu”, a declarat Bogdan Aurescu la Realitatea Tv.

Anterior, la întâlnirea cu delegația Congresului SUA, Aurescu a subliniat că facilitatea de la Deveselu, care va deveni operaţională în 2015, este un proiect ”pur defensiv” şi care ”nu este îndreptat în niciun fel împotriva Rusiei”.

Delegație a Congresului SUA, vizită în România. Cine o conduce

Moscova este convinsă că scutul antirachetă de la Devesu este o capabilitate militară care reprezintă un potențial pericol pentru securitatea Rusiei. Explicațiile oficialilor români și americani că scutul este menit să apere flancul estic al Europei de un eventual atac din Orientul Mijlociu sunt considerate o scuză "subțire" de către ruși. De altfel, ei au invocat inutilitatea proiectării lui atunci când s-a încheiat prima fază a unui acord cu Iranul în dosarul nuclear.

Părerea Rusiei despre explicațiile Vestului cu privire la scutul antirachetă este reflectată de o reacție rară a președintelui rus, Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a izbucnit într-un râs ironic atunci când un jurnalist i-a spus, într-un interviu făcut cu mai multe luni în urmă, că, potrivit americanilor, scutul este menit să combată un atac al Iranului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel