Schimbarea numelui după căsătorie. Atenție! Primești amendă dacă nu faci modificarea în 15 zile

buletin
buletin

Dacă vrei să schimbi numele după căsătorie, cererea se adresează primarului localităţii de domiciliu a solicitantului. Pentru cetăţenii români domiciliaţi în străinătate, cererea se depune la primăria ultimului domiciliu avut în România.

Cererea de schimbare a numelui poate fi depusă personal, prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială şi va cuprinde următoarele documente:


- Monitorul Oficial în care s-a făcut cunoscută solicitarea de schimbare a numelui (cererea tip pentru publicare este avizată de primăria de domiciliu);


- certificatele de stare civilă originale și copii xerox (naştere, căsătorie, copii minori, după caz);


- cazier fiscal, emis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti; cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor prezenta în locul cazierului fiscal o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au datorii faţă de statul roman şi nu sunt înregistraţi în cazierul fiscal;
- cazier judiciar, emis de biroul de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu;


- sentinţa de divorţ, în copie legalizată, definitivă şi irevocabilă, în cazul în care se solicită schimbarea numelui după divorţ;


- consimţământul celuilalt soţ/părinte dacă se schimbă numele de familie comun purtat în timpul căsătoriei, respectiv al copilului minor, autentificat la un notar public;


- orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.

Atenţie! Împuternicirea avocaţială este valabilă doar pentru înscrierea menţiunii corespunzătoare pe actul de stare civilă; în vederea emiterii noului certificat, urmare modificării intervenite în statutul civil, este necesar să se prezinte o procură specială.

Vechile certificate de stare civilă se vor preda în vederea anulării.

Este important să ştii că nu trebuie să depăşesti termenul de 15 zile pentru a solicita un nou act de identitate. Altfel, esti pasibil de o amendă cuprinsă în acest moment între 40 şi 80 lei.

VEZI ȘI: Vrei să te căsătorești în perioada imediat următoare? Mare atenție să nu pățești ca Radu, un tânăr din Iași, și să fie nevoie să schimbi data!

VEZI ȘI: Astrolog DC News: Zilele în care ar trebui să NU te căsătorești în 2021

VEZI ȘI: Plânsete și bocete la nunțile din 2021! Vrei căsătorie cu alai? Vaccinează-te! Dacă nu îți permite religia, testează-te!

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy