EXCLUSIV  Schimbare majoră în CSM despre membri. Alistar: E o discuţie de purtat

justiție
justiție

Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societății civile, a comentat, în cadrul unui interviu acordat DC News, asupra posibilităţii măririi numărului membrilor consiliului. 

Un număr mai mare al membrilor CSM ar duce, în opinia lui Victor Alistar, la o mai bună discuţie şi dezbatere a problemelor şi o mai bună gestiune a dosarelor. Iată ce aprecieri a făcut acesta, la DC News, asupra unei eventuale măriri a numărului membrilor consiliului:

„Din motive de asemenea stabilite la momentul elaborării Constituţiei şi modificărilor Constituţiei din 2003 s-a mers pe ideea că niciuna dintre componentele consiliului – respectiv membrii de drept, magistraţii judecători, procurorii sau reprezentanţii societăţii civile să nu aibă o majoritate de blocaj.

O mărire a numărului membrilor poate ar duce şi la o mai bună discuţie şi dezbatere a problemelor, o mai bună gestiune a dosarelor, dar ţine şi de capacitatea instituţională. Dar ţine şi de capacitatea instituţională. Noi acum stăm într-un sediu închiriat, absolut impropriu pentru actuala dimensionare a consiliului, însă sigur, e o discuţie de purtat."  

Dispozițiile constituționale revizuite fixează numărul de membri ai CSM la 19, dintre care 14 sunt aleși în adunările generale ale magistraților și validați de Senat (9 judecători și 5 procurori), 2 sunt reprezentanți ai societății civile, specialiști în domeniul dreptului, iar ceilalți 3 sunt ministrul justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Durata mandatului membrilor CSM este de 6 ani, iar președintele este ales dintre cei 14 membri, pentru un mandat de un an ce nu poate fi înnoit.

Urmăreşte, aici, declaraţiile lui Victor Alistar:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel