Scandalul POSDRU iese în stradă. Miting al beneficiarilor în fața Ministerului de Finanțe

protest-posdru
protest-posdru

Mai multe organizații nonguvernamentale pregătesc un miting în fața Ministerului de Finanțe. Coaliția  ”ONG-uri pentru fonduri structurale” îi cheamă pe cei care beneficiază de finanțări POSDRU, dar și pe beneficiarii proiectelor sau pe furnizorii acestora la un protest, joi, 27 septembrie, între orele 10-14.

Liviu Mihaiu, de la Salvați Dunărea și Delta, a declarat pentru DeCe News că societatea civilă merge la Ministerul de Finanțe să-i explice cuplului Florin Georgescu-Gheorghe Gherghina ce este Uniunea Europeană. ”Statul român are niște obligații contractuale nu doar cu beneficiarii proiectelor, dar și cu Comisia Europeană, a declarat Mihaiu. Inclusiv pe durata auditului sau a suspendării finanțărilor UE, acest contract funcționează și generează obligații ale statului român. Ministerul de Finanțe nu vrea să respecte acest contract, afectând mii de organizații și sute de mii de oameni. Practic, Finanțele nu plătesc ceea ce au obligația să achite, conform contractelor cu beneficiarii și cu UE. Organizațiile implicate în proiecte POSDRU au făcut cheltuieli, care nu sunt rambursate de către Finanțe. Datoriile statului avansează de luni de zile, punându-ne în pericol de faliment. De asemenea, proiectele în care ne aflăm vor fi suspendate, din cauză că statul nu-și achită obligațiile, ceea ce va duce la pierderea de fonduri europene”.

Coaliția de ONG-uri amintită atrage atenția că, din informațiile oficiale, rezultă lipsa de fonduri pentru continuarea rambursărilor. Mai grav este că fondurile nu vor fi alocate prea curând din bugetul de stat. Blocajul rambursărilor este generat de nerespectarea, de către autoritățile publice, a contractelor semnate cu beneficiarii.

La mitingul de joi se va cere Ministerului Finanțelor deblocarea sumelor necesare pentru plata cererilor de rambursare aprobate în cadrul proiectelor POSDRU, evitând pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

În România se derulează aproape 2000 de proiecte POSDRU, la care participă organizații nonguvernamentale, universități, IMM-uri. În cursul săptămânii trecute peste 150 de organizații (ONG-uri, societăți comerciale, instituții publice, universități) au făcut publică o scrisoare deschisă adresată primului ministru al României, Victor Ponta, ministrului Finanțelor publice, Florin Georgescu, și ministrului Muncii, familei și protecției sociale, Mariana Câmpeanu. Autoritățile au fost avertizate că, în lipsa asumării unor soluții funcționale și prin menținerea blocajului la plată a cererilor de ramburare - obiectivul POSDRU 2007-2013 va fi semnificativ compromis. Din cauza întârzierilor foarte mari și sistării plăților, mulți dintre beneficiarii POSDRU au intrat în blocaje financiare și proceduri de executare silită, cu efecte dramatice pentru beneficiarii direcți ai serviciilor furnizate prin aceste proiecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel