Scandalul bibilicilor, partea a doua. De Ce propunerea lui Funeriu va face școala și mai puțin populară

Daniel Funeriu a propus ca numai copiii din categoriile vulnerabile să intre în Programul Cornul și Laptele sau acesta să fie înlocuit cu o masă caldă, cel mai probabil dirijată tot spre cei cu venituri modeste. Riscul acestei manevre este etichetarea beneficiarilor drept ”săraci”, ”pomanagii” sau ”milogi” de către colegi, ceea ce îi va face pe mulți copii să evite intrarea în program, deși veniturile familiei justificau ajutorul oferit de stat.

Astfel, susțin unii sociologi, popularitatea școlii va scădea în rândul copiilor săraci, categorie care, în timp de criză, din cauza polarizării sociale, este tot mai numeroasă. Codrin Scutaru, expert al Institutului de Cercetare a  Calității Vieții, girat de Academia Română, are un exemplu concret: un primar dintr-un sat din zona Moldovei  a obligat beneficiarii de ajutoare să poarte un tricou pe care scria ”Asistat Social”. Doar jumătate dintre beneficiari a protestat împotriva măsurii, cealaltă jumătate a renunțat la prestația socială.

Banca Mondială a lăudat programele la care vrea să renunțe Guvernul

”Măsura propusă de Daniel Funeriu nu are la bază un studiu de impact, avertizează sociologul Scutaru. Cornul și Laptele este un program de influență suedeză, adresat tuturor copiilor și destinat să atenueze polarizarea socială, ca și venitul minim garantat. Operațiunea de includere pe listă a beneficiarilor va genera un scandal comparabil cu cel al bibilicilor. Guvernul a modificat criteriile de acordare a venitului minim, stabilind că nu pot beneficia cei care au bibilici în curte sau barcă cu motor, deși în Deltă mulți oameni foarte săraci au o barcă veche, fără de care nu se pot deplasa”.

Cum vor fi stabilite criteriile după care un copil va beneficia de această prestație socială? Cât vor costa anchetele sociale și gestionarea noului sistem sunt de asemenea lucruri la care încă nu s-a gândit nimeni. Dar și mai gravă este tensiunea introdusă între copii, pe criterii legate de venitul familiei. ”Cei care vor primi alimente, vor fi jigniți de colegii care nu beneficiază de aceste prestații. Vor fi agresați psihologic. Etichetarea este inevitabilă, iar acest fenomen îi va face pe copii să renunțe la Corn și Lapte. Poate se fac economii, dar nu cred că ăsta e scopul. Grupul etichetat va fi demotivat să învețe. Cei care veneau la școală printre altele și pentru o masă pe zi își pierde interesul. Dacă se lasă decizia la nivelul școlilor, o să renunțe integral la alimente minoritatea săracă din zonele bogate, unde copii nu se bazează pe acest program. Iar frustrarea va fi resimțită. Pe de altă parte, nici nu văd de ce s-ar modifica aceste programe. Guvernul spune că austeritatea este impusă de Banca Mondială, dar tocmai BM a lăudat Cornul și Laptele, ca și venitul minim garantat, și în 2004 și în 2008”, a adăugat dl. Scutaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel