Scandal în Parlament pe legea abilitării Parlamentului

A fost scandal în Parlament, marți dimineață, pe legea de abilitare a Guvernului, transmite Antena 3.

PNL și USR au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului prin care Guvernul ar fi abilitat să emită ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

Aleșii din Opoziție susțin că, din moment ce nu există încă un Guvern în funcție, atunci nici nu au ce să abiliteze.

Deputatul PNL Victor Paul Dobre a propus scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului amintit pe motiv că nu există un Guvern care să fie abilitat pentru a emite ordonanţe. 

"Proiectul de lege a venit la Cameră ieri, la 17,30, a fost distribuit Comisiei juridice, dar la 17,45 comisia îl lua în discuţie şi aproba, moment în care la Palatul Cotroceni erau consultări în derulare, nu era nici măcar un premier desemnat, nu mai vorbesc că nici în acest moment nu avem un Guvern şi teoretic până joi se pot întâmpla multe, mai ales că inclusiv în grupul PSD sunt colegi care anunţă că nu vor vota Guvernul. De aceea propun scoaterea de pe ordinea de zi, pentru că nu avem pe cine abilita. Nu există un guvern pe care să îl abilităm", a motivat Dobre. 

La rândul său, deputatul PSD Florin Iordache a menţionat că până vineri va fi un guvern iar acesta trebuie abilitat să lucreze în vacanţa parlamentară. 

"Eu îi înţeleg grija colegului nostru, dar dacă ar fi puţin mai atent şi ar citi Regulamentul şi Constituţia în perioada vacanţei parlamentare, Guvernul de la acel moment trebuie să fie abilitat pentru a emite ordonanţe simple. Asta am făcut ieri. Comisia juridică a analizat proiectul de lege astfel încât începând cu 1 iulie, pentru că la 1 iulie Parlamentul intră în vacanţă, Guvernul de la acel moment trebuie să fie abilitat pentru a emite ordonanţe simple. Dacă vine cu ordonanţe de urgenţă, în cinci zile vine la Parlament şi procedura nu mă apuc să o povestesc acum. Vreau să vă asigur că până vineri când vom pleca în vacanţă vom avea un Guvern. Pentru acel Guvern trebuie să avem domeniile reglementate prin legea pe care o vom vota acum", a spus Iordache. 

Deputatul USR Stelian Ioan a anunţat că va face plângere împotriva preşedintelui Comisiei juridice a Camerei pentru că nu i-a permis să depună amendamente la acest proiect de lege. 

"S-a spus aici că pe perioada vacanţei parlamentare Parlamentul trebuie să delege Guvernul pentru a emite ordonanţe. Este absolut fals. Constituţia la articolul 115 spune foarte clar că Parlamentul poate adopta o lege specială. Poate dacă vrea, dacă consideră oportun. Este greşit să plecăm de la premisa că ea este obligatorie. Vreau să aduc la cunoştinţă colegilor că maniera de lucru, cel puţin în Comisia juridică, este absolut inacceptabilă. Ne-a venit acest proiect cu jumătate de oră înainte, am rugat colegii să facă în aşa fel încât să putem discuta şi vota în dimineaţa aceasta înainte de plen şi, evident, nu s-a acceptat. Mai mult, am încercat să depun amendamente personal şi am fost refuzat de domnul preşedinte Nicolicea, ceea ce mi se pare inacceptabil şi vom formula plângere în acest sens", a susţinut deputatul USR. 

Propunerea de eliminare de pe ordinea de zi a proiectului de lege a fost respinsă cu 34 de voturi "pentru" şi 63 "împotrivă". 
 
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, joi, că este constituţională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputaţi PNL, USR şi PMP.
 
[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel