Scandal în Energie: RADET a dat în judecată ANRE. Ce solicită

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), solicitând anularea a două ordine ANRE pe motiv că favorizează o subvenţie încrucişată, a declarat joi, pentru Agerpres, preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu. 

Acesta a precizat care sunt cererile RADET: "Solicităm anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice către costul de producere a energiei termice, în limbaj uzual o subvenţie încrucişată, care este interzisă şi de legea română, (...) dar mai ales de directivele europene".

Gabriel Dumitrașcu a menţionat că acţiunea a fost depusă în instanţă la începutul lunii ianuarie. "Este la faza de fond. În prima etapă, conform legislaţiei, intri în procedură prealabilă, notifici autoritatea pe care vrei să o reclami că o suspectezi de un abuz. Am făcut această notificare cred că în septembrie 2015. ANRE putea să retragă cele două ordine şi să le modifice. Nefăcând acest lucru, ne-am văzut nevoiţi să mergem în instanţă", a subliniat Dumitraşcu.

Pe 23 iulie anul trecut, el anunţa că reprezentanţi ai RADET vor reclama în instanţă că ELCEN încarcă factura bucureştenilor în ceea ce priveşte agentul termic. "Preţul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care, în curând, vom depune o acţiune la instanţă, prin care vom reclama că ELCEN face o subvenţie încrucişată, transferând o parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (...) Vom reclama această fraudă. Legea energiei interzice subvenţia încrucişată între costurile aferente producţiei de energie termică şi cele aferente producţiei de energie electrică. În esenţă, noi suspectăm că, în Capitală, ELCEN transformă parte din costurile de producţie a energiei electrice pe costurile de producţie a energiei termice, iar astfel încarcă factura bucureştenilor", spunea Dumitraşcu.

La rândul său, reprezentanţi ai ANRE afirmau, pe 27 iulie, că sunt nefondate acuzaţiile la adresa ELCEN, potrivit cărora compania livrează energia termică în urma unui proces de producţie cu randamente şi eficienţă dezastruoase, la costuri mari şi că practică subvenţia încrucişată.

"Preţurile reglementate pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte din centralele de cogenerare aparţinând ELCEN au fost aprobate pentru anul 2015 prin Decizia ANRE nr. 2827 din 17.12.2014, prin care a fost aprobat preţul pentru energia termică destinată consumului populaţiei (casnic) livrată sub formă de apă fierbinte în anul 2015 din centralele CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest, CET Progresu şi CET Grozăveşti aparţinând ELCEN la nivelul de 159,98 lei/MWh (186,06 lei/Gcal), exclusiv TVA. Acuzaţia că 'se practică o subvenţie încrucişată între aceste două componente", adică între energia termică şi energia electrică, este complet nefondată, calculul preţului energiei termice neavând la bază o alocare de costuri între energia electrică şi cea termică', susţinea ANRE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel