Sărbătoare în familia Regelui Mihai. Ce s-a întâmplat în urmă cu 15 ani

1 Iunie este o zi specială pentru familia Regelui Mihai. Astăzi se împlinesc 15 ani de când Regele Mihai s-a întors la Domeniul Regal de la Săvârșin, însă această aniversare găsește domeniul cu multe proiecte în plină derulare.

Cu ocazia acestei sărbătoriri, pe site-ul familiaregala.ro au fost publicate mai multe fotografii realizate la Săvârșin, menționându-se și "un moment de cotitură în soarta castelului și a parcului" respectiv.

"Regina Ana, ca și Principesa Moștenitoare, pășeau pe 1 iunie 2001 pentru prima oară în viața lor în parcul și casa de la Săvârșin. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală știau locul doar din povestirile amănunțite ale Regelui, care a ținut minte, timp de cincizeci și trei de ani, zi de zi, ceas de ceas, fiecare detaliu al casei și parcului ce au oferit atâta pace, frumusețe și bucurie Reginei-mamă Elena și Regelui Mihai, în anii 1940.

Citește și: Imagini de colecție cu prințul Charles la Palatul Elisabeta

Multe s-au întâmplat în acești cincisprezece ani. Sărbătorile importante ale anului, Paștele și Crăciunul, verile, iernile și multe zile în primăvară și toamnă le-au petrecut aici Regele și Regina, Principesa Moștenitoare și Principele Radu, Principesa Elena și dl Alexander Nixon împreună cu copiii lor, precum și Principesa Maria. Au venit să petreacă momente de tihnă Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, Principesa Astrid și Principele Lorenz ai Belgiei, Principesa Muna a Iordaniei, Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana) și soțul ei, baronul Hanns von Holzhausen. Au venit la Săvârșin personalități politice, diplomați, oameni de cultură și artă, reprezentanți de frunte ai societății civile, invitați străini de toate profesiile. Există mărturii că Franz Liszt a fost musafirul castelului și că Ludwig van Beethoven a vizitat Săvârșinul, invitat al familiei aristocrate ce avea în proprietate domeniul.

În primii ani a fost greu, din cauza lipsei resurselor financiare. Între 2001 și 2007, viața la castel a fost mai degrabă o luptă pentru păstrarea proprietății. Din fericire, în anul 2006 domeniul s-a întregit cu patrimoniul forestier pe care l-a avut în 1943. A fost un moment de cotitură în soarta castelului și a parcului. Deși retrocedarea fiecărei părți din proprietate s-a lovit uneori de nepăsarea sau incorectitudinea unora dintre oamenii cu puterea deciziei, astăzi Domeniul Regal Săvârșin este pe drumul cel bun. Clădirea istorică și-a încheiat procesul de renovare, care a durat opt ani (2007-2015)", menționează sursa citată.

Lucrările de refacere a parcului regal sunt însă abia la început, iar un alt proiect de suflet al Principesei Moștenitoare Margareta este renovarea completă a Satului Regal, care va cuprinde și Muzeul Regal de Artă Contemporană, construcția Oranjeriei și a Micii Biserici în parcul regal, restaurarea Casei Grădinarului și a Casei Stuparului, precum și reconstrucția celor patru case țărănești, aflate acum într-un avansat proces de deteriorare.

"Aniversarea de cincisprezece ani găsește Domeniul Regal Săvârșin cu multe proiecte în plină derulare. Există speranțe ca, la 10 mai 2017, Satul Regal (partea de la intrarea pe domeniu) să fie deschisă publicului. Odată cu aceasta, parcul regal ar putea fi și el vizitat, după un program stabilit pe ore și pe zile, în perioada mai-octombrie a fiecărui an", mai precizează sursa citată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel