Săptămâna Patimilor. Lunea Mare, 26 aprilie 2021. Denia din această seară. Ce trebuie să faci azi

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Săptămâna Patimilor. Lunea Mare, 26 aprilie 2021. Denia din această seară. Ce trebuie să faci azi. Astăzi este prima zi din Săptămâna Patimilor. Ce se citește în biserică în Lunea Mare și ce trebuie să faci în această zi.

LUNEA MARE, SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Patimilor, este reprezentată de ultima săptămână din postul Sfintelor Paști. Totodată, Săptămâna Mare este Săptămâna Deniilor, toate zilele acestei săptămâni fiind considerate, încă de la începuturile creștinismului, mărețe și sfinte. Chiar din seara de Florii, se citesc deniile, slujbe de priveghere care se săvârșesc doar în săptămânile a cincea și a șaptea ale Postului Paștilor.

Astăzi, în Lunea Mare, se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Tot în timpul deniei de luni, se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul, potrivit traditii-superstitii.ro. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”.

DENIA DIN LUNEA MARE

Săptămâna Patimilor. Lunea Mare, 26 aprilie 2021. Denia din această seară. Ce trebuie să faci azi. Numele de Iosif înseamnă "El (Domnul) adăugă". Acesta a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob şi primul al Rahilei, scrie crestinortodox.ro. Sfânta Scriptură ne mărturiseşte că într-o zi, bătrânul Iacob îl trimite pe Iosif să-i aducă veşti despre fraţii lui, care erau plecaţi cu oile la câmp. Fraţii săi erau invidioşi pe acesta din momentul în care le vestise câteva vise: "Eram la câmp cu toţii şi legam snopi. Snopii mei stăteau drepți, iar ai voştri se plecau spre ai mei", "se părea că soarele, luna şi unsprezece stele se aplecau şi se închinau în faţa mea". În urma acestor descoperiri, fraţii săi şi-au pus în gând să-l omoare.

Săptămâna Patimilor. Lunea Mare, 26 aprilie 2021. Denia din această seară. Ce trebuie să faci azi. Văzându-l de departe că vine de la casa tatălui spre ei, aceştia au zis: "Iată visătorul! Haidem să-l omorâm şi să-l aruncăm într-un puţ şi să zicem că l-a mâncat o fiară sălbatică şi vom vedea ce se va alege de visurile lui". Însă Ruben, unul dintre fraţii săi, le-a zis: "Nu, să nu vărsaţi sânge! Aruncaţi-l mai bine în puţul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneţi pe el". Este aruncat în puţ, însă este scos de acolo pentru a fi vândut cu 30 de arginţi unor negustori.

Săptămâna Patimilor. Lunea Mare, 26 aprilie 2021. Denia din această seară. Ce trebuie să faci azi. Pentru a-şi acoperi fapta, fraţii săi au tăiat un ied, au rupt haina lui Iosif şi au înmuiat-o în sânge. Seara, ajunşi acasă, i-au arătat haina lui Iacob, spunându-i acestuia că Iosif a fost mâncat de o fiară sălbatică.

Săptămâna Patimilor. Lunea Mare, 26 aprilie 2021. Denia din această seară. Ce trebuie să faci azi. Sfântul Evanghelist Marcu vorbind despre smochinul neroditor spune: "Iar a doua zi ieşind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Şi văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă dacă va găsi ceva în el. Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Şi a zis Iisus smochinului: Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac" (Marcu 11, 12-14), iar Sfântul Evanghelist Matei ne spune că: "Îndată s-a uscat smochinul" (Matei 21, 19).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel