Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică și ce trebuie să faci. Slujbele ținute în Biserică

Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică și ce trebuie să faci. Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim. 

Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică și ce trebuie să faci. În Calendarul Creștin Ortodox, cu o zi înaintea Floriilor, creștinii prăznuiesc Sâmbăta lui Lazăr, ultima zi în care se fac pomeni în Postul Paștelui. Anul acesta, sâmbăta lui Lazăr pică pe data de 20 aprilie. Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de Duminica Intrării lui Hristos în Ierusalim. Cele două zile de prăznuire sunt o anticipare a bucuriei pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos.

Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică și ce trebuie să faci. Lazăr era din Betania, localitate identificată astăzi cu satul palestinian Al-Eizariya ori Al-Izzariya, "locul lui Lazăr". Era fratele Martei şi al Mariei. Sfântul Evanghelist Ioan ne spune că "Iisus iubea pe Marta, şi pe sora ei, şi pe Lazăr", scrie creştin ortodox.ro. Iisus venea deseori în casa celor trei fraţi pe care îi iubea. Tradiţia spune chiar ca Lazăr ar fi fost fiul fariseului Simon, cel care i-a făcut cina Mântuitorului în casa sa.

Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică și ce trebuie să faci. În Sâmbăta lui Lazăr, se merge "cu Lăzărelul", la colindat, și se spune un cântec dedicat lui "Lăzărel", obicei care încă se mai păstrează la sate. În Sâmbăta lui Lazăr se coc și se împart "plăcintele lui Lazăr". De asemenea, în Sâmbăta Floriilor copiii colindă pe la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate.

Învierea lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică și ce trebuie să faci.  Hristos se afla, aşadar, dincolo de Iordan, în Pereea. Aici a primit mesageri de la cele două surori, Marta şi Maria: Îl rugau să vină cât mai repede la casa lor, deoarece Lazăr era grav bolnav, fără vindecare şi ducea spre moarte. Ajuns în sat în cea de-a patra zi de la moartea acestuia, Iisus o întâlneşte pe Marta, care, uşor mustrător, Îi spune: "Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit". Hristos îi răspunde: "Eu sunt învierea şi viaţa!".

Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică și ce trebuie să faci. Iisus S-a întristat în fata mormântului lui Lazăr și a plâns. Cere să fie dată la o parte piatra de la uşa mormântului. Hristos mulţumeşte mai întâi Tatălui pentru minunea ce avea să se întâmple, apoi îl cheamă pe Lazăr afară. Acesta iese din mormânt aşa cum fusese îngropat: înfăşurat în giulgiu şi cu marama pe faţă.

Vezi și: Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 7 aprilie 2019. Sfântul răstignit cu capul în jos

Săptămână a şasea a Postului Mare în Biserică

Toată săptămâna a şasea a Postului Mare ne invită să devenim martorii celor întâmplate în urmă cu aproape două mii de ani, raportând întâmplările de atunci la propria persoană.

Ce ni se spune, la slujbele bisericeşti:

Luni: "Astăzi, umblând Hristos pe lângă Iordan, I S-a arătat boala lui Lazăr".

Marţi: "Ieri şi astăzi a fost boala lui Lazăr".

Miercuri: "Astăzi, Lazăr, murind, este îngropat şi îl jelesc surorile".

Joi: "Două zile are astăzi Lazăr cel mort".

Vineri: "Maine, Domnul vine să ridice pe fratele cel mort al Martei şi al Mariei".

Suntem chemaţi de Biserică să ne identificăm cu Lazăr: "Răstoarnă, Hristoase, de pe smeritul meu suflet, piatra cea grea a trândăviei celei rele, şi mă ridică din mormântul nesimţirii, spre lauda Ta, Cuvântule". Aşadar, pe fiecare dintre noi îl învie Hristos în Lazăr şi pe fiecare dintre noi îl eliberează din moarte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel