Salariații care nu vor simți în buzunare majorarea salariului minim, după adoptarea Legii austerității. Vor da bani, nu vor lua în plus

Salariații care nu vor simți în buzunare majorarea salariului minim, după adoptarea Legii austerității. Vor da bani, nu vor lua în plus / Foto: Pixabay
Salariații care nu vor simți în buzunare majorarea salariului minim, după adoptarea Legii austerității. Vor da bani, nu vor lua în plus / Foto: Pixabay

Unii salariații români care vor încasa chiar mai puțini bani decât înainte de majorarea salariului minim, după adoptarea Legii austerității.

Guvernul va adopta astăzi creșterea salariului minim pe economie. De la 1 octombrie, peste 1 milion și jumătate de români plătiți cu venitul minim ar urma să primească cu 300 de lei în plus lunar, venit brut. Dacă vorbim despre angajații din domeniul construcțiilor, aceștia ar urma să primească mai mult cu 500 de lei lunar brut.

Totuși, banii pe care românii îi vor lua în mână oamenii nu sunt tocmai cei anunțați de guvernanți, relatează Antena 3 CNN. În realitate, dacă vorbim despre salariul net, creșterile sunt mult mai mici, aproape insesizabile. În plus, acestea vor fi resimțite în totalitate doar în luna octombrie, pentru că apoi vor intra în vigoare pachetul de măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament.

Câți bani vor primi românii după adoptarea Legii austerității

Mai exact, dacă facem o analiză, observăm că nivelul salariului minim în acest moment este de 3000 de lei brut, iar după creșterea de la 1 octombrie, brutul ar urma să crească la 3300 de lei. Totuși, după ce statul va reține toate taxele, salariul net va fi de 1996 de lei. Astfel în realitate, românii vor primi mai mult în mână cu 98 de lei pe lună. Sindicatele susțin că majorarea va fi chiar mai mică, de numai 66 de lei, ceea e ar însemna 2,20 lei/zi.

Salariații care vor încasa mai puțini bani decât înainte de majorarea salariului minim

Același lucru se va întâmpla și în cazul angajaților în construcții. Pentru că aceștia nu sunt încă obligați să plătească CASS, inițial vor primi în mână 394 de lei în plus, după majorarea salariului minim pe economie. 

Însă, după ce va fi eliminată scutirea de CASS, salariații din construcții vor încasa chiar mai puțini bani decât înainte de majorare, adică cu 56 de lei în minus, mai relatează sursa citată.

Reamintim că înainte de asumarea răspunderii în Parlament pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare, Marcel Ciolacu spunea că niciun român nu va fi afectat.

"Niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile fiscale pe care o să le ia Guvernul. Niciun om de rând. Eu nu pot să accept să ai, pentru 15%, să ai un beneficiu când tu ai salariu peste 10000 de lei. Eu să îți mai dau încă un spor de antenă de 15%. Sporurile sunt procentuale, nu nominale", spunea Marcel Ciolacu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel