EXCLUSIV  S-au schimbat talibanii în ultimii 20 de ani? H.D. Hartmann: Accent de Oxford / VIDEO

Sursă foto: Pixbay
Sursă foto: Pixbay

Analistul H. D. Hartmann a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre comportamentul talibanilor din ultimii 20 de ani.

În cadrul unui interviu DC News, analistul H. D. Hartmann a vorbit despre modul în caare s-au schimbat talibanii, de la momentul în care SUA au ajuns în Afganistan, în 2001, și până în prezent:

„Talibanii nu sunt diferiți față de acum 20 de ani, dar talibanii au cucerit Internetul. Un bun prieten care este acum la Cabinetul premierului britanic îmi povestea că, în săptămânile acestea în care britanicii își scoteau cetățenii din Afganistan, dar și afganii colaboratori, negocia cu talibanii și aceștia aveau accent de Oxford. Au început să vorbească limba fiecărei țări care era acolo. Nemții spuneau la fel de gruparea de talibani care le aduceau cetățenii la aeroport, vorbeau germana de Berlin. Talibanii au invadat Internetul învățând de acum 20 de ani că cel mai important lucru e să poți să reziști împotriva puterii kinetice și de neînvins a armatelor occidentale. După aceea au venit la Kabul. Când au venit la Kabul, aveau toată structura de putere perfect realizată.

Partenerii noștri din media, chiar în ziua în care a căzut Kabulul, sunau la talibani și aceștia le vorbeau în limba lor. Acesta e cel mai important lucru. Nu mai sunt talibanii vechi, dar nu și-au schimbat esența ideologică. Talibanii de astăzi au aceeași înțelegere extrem de îngustă și extrem de dură a Islamului. Ei nu și-au schimbat ideologia. Ei vor impune o lege foarte dură, dar au nevoie de recunoașterea internațională și își vor numi purtători de cuvânt și negociatori oameni cu școli în Occident.“, a precizat, la DC News, analistul H. D. Hartmann.

Lupte acerbe în Valea Panjshir. Rusia intervine diplomatic în conflict, în timp ce talibanii pregătesc o guvernare

Anunțul unei noi administrații a Afganistanului ar putea fi făcut după rugăciunile de vineri după-amiază, au declarat pentru Agenția de știri AFP două surse talibane, în timp ce grupul trece la guvernarea țării, încercând în același timp să devieze o provocare armată a rebelilor din regiunea văii Panjshir.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că a reluat zborurile umanitare către anumite părți ale țării, care leagă capitala pakistaneză, Islamabad, de Mazar-i-Sharif din nordul Afganistanului și de Kandahar în sud. Zeci de mii de afgani au fost strămutați din cauza violenței recente. Se estimează că până la jumătate de milion de alții vor deveni refugiați în țările vecine, cum ar fi Pakistanul și Iranul.

Principalul aeroport al țării din Kabul rămâne închis, dar se așteaptă să se redeschidă în câteva zile cu ajutorul experților tehnici din Qatar.

Rusia intervine în conflict

Confruntările dintre luptătorii talibani și forțele de rezistență s-au intensificat în provincia nordică Panjshir, pe măsură ce grupul afgan se luptă pentru a prelua controlul ultimei cetăți rebele a țării.

Locuitorii din zonele învecinate spun că au trecut patru zile când viața lor a fost tulburată de bătăliile intensificate dintre talibani și forțele comandate de Ahmad Massoud, fiul comandantului ucis, Ahmad Shah Massoud.

De asemenea, liderii talibani spun că încercările de soluționare au eșuat, în timp ce grupul se pregătește să anunțe formarea unui nou guvern.

„Luptele s-au înrăutățit din ce în ce mai mult în fiecare noapte”, a spus Asadullah, în vârstă de 52 de ani, pentru Al Jazeera. El și alți rezidenți din districtul Jab al-Seraj din Parwan spun că luptele sunt în principal retrogradate în munți, dar că majoritatea locuitorilor au fugit încă din zonă.

Rusia este în favoarea discuțiilor pentru a pune capăt conflictului din Valea Panjshir din Afganistan. Ministrul rus de externe și-a exprimat vineri speranța că confruntarea dintre talibani și grupul de rezistență din Valea Panjshir din Afganistan va fi soluționată pașnic (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel