Lupte acerbe în Valea Panjshir. Rusia intervine diplomatic în conflict, în timp ce talibanii pregătesc o guvernare

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Talibanii sunt aproape de a forma un guvern, deoarece se confruntă cu presiuni interne și internaționale de a conduce Afganistanul.

Anunțul unei noi administrații a Afganistanului ar putea fi făcut după rugăciunile de vineri după-amiază, au declarat pentru Agenția de știri AFP două surse talibane, în timp ce grupul trece la guvernarea țării, încercând în același timp să devieze o provocare armată a rebelilor din regiunea văii Panjshir.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că a reluat zborurile umanitare către anumite părți ale țării, care leagă capitala pakistaneză, Islamabad, de Mazar-i-Sharif din nordul Afganistanului și de Kandahar în sud. Zeci de mii de afgani au fost strămutați din cauza violenței recente. Se estimează că până la jumătate de milion de alții vor deveni refugiați în țările vecine, cum ar fi Pakistanul și Iranul.

Principalul aeroport al țării din Kabul rămâne închis, dar se așteaptă să se redeschidă în câteva zile cu ajutorul experților tehnici din Qatar.

Rusia intervine în conflict

Confruntările dintre luptătorii talibani și forțele de rezistență s-au intensificat în provincia nordică Panjshir, pe măsură ce grupul afgan se luptă pentru a prelua controlul ultimei cetăți rebele a țării.

Locuitorii din zonele învecinate spun că au trecut patru zile când viața lor a fost tulburată de bătăliile intensificate dintre talibani și forțele comandate de Ahmad Massoud, fiul comandantului ucis, Ahmad Shah Massoud.

De asemenea, liderii talibani spun că încercările de soluționare au eșuat, în timp ce grupul se pregătește să anunțe formarea unui nou guvern.

„Luptele s-au înrăutățit din ce în ce mai mult în fiecare noapte”, a spus Asadullah, în vârstă de 52 de ani, pentru Al Jazeera. El și alți rezidenți din districtul Jab al-Seraj din Parwan spun că luptele sunt în principal retrogradate în munți, dar că majoritatea locuitorilor au fugit încă din zonă.

Rusia este în favoarea discuțiilor pentru a pune capăt conflictului din Valea Panjshir din Afganistan. Ministrul rus de externe și-a exprimat vineri speranța că confruntarea dintre talibani și grupul de rezistență din Valea Panjshir din Afganistan va fi soluționată pașnic.

Vorbind la New Knowledge Forum de la Moscova, Sergey Lavrov a spus: „Sper că cea mai recentă confruntare din nordul Afganistanului din Valea Panjshir se va încheia în curând, lăsând loc negocierilor”.

Uniunea Europeană își dorește ca Afganistanul să fie guvernat în condiții umane

Uniunea Europeană este pregătită să coopereze cu noul guvern taliban din Kabul, dar grupul trebuie să respecte drepturile omului, inclusiv cele ale femeilor, iar Afganistanul să nu servească drept „bază pentru exportul terorismului”, a spus șeful politicii externe a UE, în timpul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE în Slovenia.

„Pentru a sprijini populația afgană, va trebui să ne punem la masă cu noul guvern din Afganistan”, a declarat Josep Borrell reporterilor.

El a spus că acest lucru nu va constitui de la sine recunoașterea formală a guvernului taliban, dar l-a numit „angajament operațional”.

„Și acest angajament operațional va crește în funcție de comportamentul acestui guvern”, a adăugat Borrell, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel