S-a RUPT un DIG în județul Neamț. Risc mare de inundații. Populația ar putea fi evacuată. S-a emis RO-ALERT

Un dig s-a rupt într-o localitate din Neamț. Autoritățile au emis mesaj RO-ALERT, iar populația ar putea fi evacuată în mai multe zone.

UPDATE: Ministrul Barna Tánczos a convocat, în această după-amiază, în format on-line, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență, la care au participat specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale de Meteorologie, ai Administrației Naționale ‘’Apele Române’’, ai Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și ai altor instituții de profil, pentru a analiza evoluția situației hidrometeorologice actuale, conform unui comunicat de presă.

”Specialiștii ANAR au informat că, în cursul acestei zile, s-a creat o breșă la iazul piscicol din Bălănești- amonte, care are un volum de aproximativ 500 mii mc. Debitul estimat evacuat prin breșă a fost de cca 20 mc/s. În aval există Acumularea Bălănești 2, pe râul Valea Neagră (jud Neamț), cu un volum de circa 600 mii mc/s. Capacitatea de evacuare în aval, de la al doilea iaz, este la nivel maxim - cca 18 mc/s. Administratorul ambelor iazuri este SC Petrol Fish SRL. Localitățile din aval au fost avertizate până la Trifești (cca 20 km). Au fost deschiși toți evacuatorii barajelor din aval. De asemenea, a fost trimisă folie de plastic cca 750 mp pentru pregătirea unui deversor ad-hoc în zona mai joasă a coronamentului. SVSU Bălănești a intervenit cu balast pentru supraînălțare în zona joasă. S-au efectuat manevre de deschidere a pregolirilor astfel încât să preia volumele de apă iar în acest moment rata de creștere a nivelului în lacul de preluare a scazut. Se menține permanent legatura cu IGSU care a trimis forțe suplimentare în zona (cca 30 angajați) pentru instalare și intervenții”, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului. 

- Știrea inițială - 

Este alertă maximă în județul Neamț după ce la un iaz din localitatea Bălănești, comuna Bârgăuani, s-a rupt un dig, au anunțat reprezentanții ISU Neamț. 

La fața locului se află subprefectul Judeţului, inspectorul șef al ISU Neamț, pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani,  administratorul iazului și reprezentanți de la Serviciul de Gospodărire a Apelor. 

”Au fost dispuse măsuri de avertizare a populației din aval, fiind transmis mesaj prin RO-ALERT. Se va merge din casă în casă la gospodăriile aflate în zona de risc la inundații (aproximativ 5 - 6 în satul Bălănești și 10 - 12 în satul Ghelăești) pentru a asigura avertizarea populației”, au mai transmis reprezentanții ISU Neamț. 

Localnici fără curent electric

Tot în județul Neamț, la ora 16:00, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase Delgaz Grid a informat ISU Neamț că localitățile Gârcina, Cuejdiu și Agapia sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică.

1721 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației.

Județul Neamț s-a aflat în ultimele 48 de ore sub mai multe avertizări de vreme severă imediată. 

Avertizare generală de Cod portocaliu în Neamț 

În intervalul orar 01 iulie, ora 14:00 – 02 iulie, ora 06:00, județul Neamț se află și el sub avertizare Cod portocaliu.

Conform ANM, din după-amiaza zilei de joi (1 iulie) în Moldova, local în Maramureș, Transilvania și la munte, iar spre seară și noaptea și în Muntenia și cea mai mare parte a Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80...90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și izolat 60...70 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.                                                                                                                                                                     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel