Rusia vinde rachete S-300 Iranului. SUA și Israel, alarmate de mutarea lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin a ridicat luni embargoul asupra livrării de rachete sol-aer S-300 Iranului, interdicție impusă în 2010 de predecesorul său, actualul premier Dmitri Medvedev. Decizia Rusiei, considerată una destabilizatoare pentru Orientul Mijlociu, deoarece augmentează forța militară a Iranului, a fost imediat denunțată de Israel.

Putin a semnat decretul de ridicare a embargoului la scurt timp după ce marile puteri și Iranul au ajuns la un acord-cadru privind programul nuclear al Teheranului.

Mișcarea simbolizează și o consolidare a parteneriatului economic și militar între Iran și Rusia, ambele ținte ale sancțiunilor Vestului și ambele susținătoare ale regimului Bashar al-Assad din Siria.

Casa Albă: Israel să pună capăt celor 50 de ani de ocupare a teritoriilor palestiniene

Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran — contract extrem de criticat de către statele occidentale și de Israel — după ce ONU impusese sancțiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei țări.

Iranul a răspuns atunci prin declanșarea unui proces la curtea de arbitraj din Geneva prin care solicita depăgubiri de 4 miliarde de dolari.

Reacția Israelului

Oficialii Israelului, țară pe care Iranul a amenințat-o în numărate rânduri cu distrugerea, spun că înțelegerea Rusia-Iran are potențialul de a modifica balanța de putere în regiune.

Oficiali citați de Channel 2 spun că sistemul  de rachete sol-aer pe care Rusia se pregătește să-l livreze Iranului ar putea împiedica o lovitură militară a Israelului asupra facilităților nucleare ale Teheranului.

Televiziunea britanică a citat și oficiali americani care au primit cu îngrijorare știrea privind vânzarea sistemelor de rachetă S-300.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel