Rusia spune că nu va introduce vize pentru ucraineni

Rusia spune că nu va introduce vize pentru ucraineni / Foto: Pixabay, de Michael Siebert
Rusia spune că nu va introduce vize pentru ucraineni / Foto: Pixabay, de Michael Siebert

Moscova a negat informațiile despre planurile Rusiei de a introduce vize pentru ucraineni.

Rusia nu intenţionează să reflecte decizia Ucrainei de a interzice intrarea ruşilor fără viză în ţară, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, scrie Interfax.

"Am acordat atenție rapoartelor apărute într-o serie de agenții de presă cu referire la Ministerul rus de Externe despre presupusa introducere iminentă a vizelor de către partea rusă pentru cetățenii ucraineni. Acest lucru este fundamental greșit, induce în eroare cu privire la starea de spirit reală a rușilor", a spus Zakharova într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.

Ea a amintit că Kievul a decis anterior să se retragă din acordul interguvernamental ruso-ucrainean privind călătoria fără viză pentru cetățenii celor două țări și a anunțat interzicerea intrării rușilor în Ucraina fără vize de la 1 iulie.

"Reacția specifică a părții ruse este în prezent în curs de elaborare. Cu toate acestea, atunci când luăm o decizie, nu intenționăm să acționăm în oglindă", a subliniat Zakharova.

Potrivit acesteia, atunci când va lua o decizie cu privire la reacție, Moscova va proceda, în primul rând, din perspectiva intereselor Rusiei și a considerentelor umanitare.

"Nu este în planurile noastre să creăm dificultăți suplimentare pentru ucrainenii obișnuiți, inclusiv pentru refugiați, care caută protecție în Rusia de persecuția naționaliștilor ucraineni. Nu uităm de familia și alte legături care unesc popoarele celor două țări", a declarat într-un comentariu reprezentant al MAE.

Polonia, Letonia, Lituania și Estonia vor restricționa intrarea rușilor din 19 septembrie

Polonia, Letonia, Lituania și Estonia impun, din 19 septembrie, restricții la intrarea cetățenilor ruși cu vize din țările UE, potrivit unei declarații comune a prim-miniștrilor acestor țări, scrie Interfax.

"Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au convenit asupra unei abordări regionale comune (...) pentru a elimina amenințarea iminentă la adresa politicii și securității statului, introduc măsuri temporare care restricționează intrarea în spațiul Schengen acelor cetățeni ruși cu vize UE care călătoresc în scopuri turistice, culturale, sportive și de afaceri", se arată în comunicat.

În același timp, documentul subliniază că restricțiile nu implică o interdicție completă de intrare.

"Am convenit că scutirile legale vor rămâne în vigoare pentru dizidenți, în cazul problemelor umanitare, pentru membrii familiei, deținătorii de permise de ședere, pentru furnizarea de servicii de mărfuri și transport, misiunile diplomatice, tranzitul facilitat al persoanelor în regiunea Kaliningrad și în alte cazuri", mai precizează comunicatul.

De asemenea, prim-miniștrii au salutat intenția UE de a suspenda acordul de facilitare a vizelor cu Rusia. Cu toate acestea, au cerut măsuri suplimentare în politica de vize. Joi mai devreme, ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a declarat că țara sa va închide intrarea cetățenilor ruși începând cu 19 septembrie, inclusiv a celor cu vize Schengen eliberate de țări terțe.

La rândul său, ministrul de Interne, Lauri Läänemets, a spus că anterior 600 de ruși pe zi au trecut granița ruso-estonă, după ce prima parte a măsurilor restrictive a redus numărul lor la 100-150 de persoane. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel