Polonia, Letonia, Lituania și Estonia vor restricționa intrarea rușilor din 19 septembrie

Polonia, Letonia, Lituania și Estonia vor restricționa intrarea rușilor din 19 septembrie / Foto: Pixabay, de isaevdm
Polonia, Letonia, Lituania și Estonia vor restricționa intrarea rușilor din 19 septembrie / Foto: Pixabay, de isaevdm

Polonia, Letonia, Lituania și Estonia vor restricționa intrarea rușilor pe teritoriile lor din 19 septembrie.

Polonia, Letonia, Lituania și Estonia impun, din 19 septembrie, restricții la intrarea cetățenilor ruși cu vize din țările UE, potrivit unei declarații comune a prim-miniștrilor acestor țări, scrie Interfax.

"Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au convenit asupra unei abordări regionale comune (...) pentru a elimina amenințarea iminentă la adresa politicii și securității statului, introduc măsuri temporare care restricționează intrarea în spațiul Schengen acelor cetățeni ruși cu vize UE care călătoresc în scopuri turistice, culturale, sportive și de afaceri", se arată în comunicat.

În același timp, documentul subliniază că restricțiile nu implică o interdicție completă de intrare.

"Am convenit că scutirile legale vor rămâne în vigoare pentru dizidenți, în cazul problemelor umanitare, pentru membrii familiei, deținătorii de permise de ședere, pentru furnizarea de servicii de mărfuri și transport, misiunile diplomatice, tranzitul facilitat al persoanelor în regiunea Kaliningrad și în alte cazuri", mai precizează comunicatul.

De asemenea, prim-miniștrii au salutat intenția UE de a suspenda acordul de facilitare a vizelor cu Rusia. Cu toate acestea, au cerut măsuri suplimentare în politica de vize. Joi mai devreme, ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a declarat că țara sa va închide intrarea cetățenilor ruși începând cu 19 septembrie, inclusiv a celor cu vize Schengen eliberate de țări terțe.

La rândul său, ministrul de Interne, Lauri Läänemets, a spus că anterior 600 de ruși pe zi au trecut granița ruso-estonă, după ce prima parte a măsurilor restrictive a redus numărul lor la 100-150 de persoane.

Comisia Europeană a spus nu interzicerii turiștilor ruși în spațiul comunitar. Iată ce a propus CE pentru vizitatorii ruși

Avantajele de viză pentru turiștii ruși au dispărut iar locul lor a fost luat de o taxă mai mare și mai ales mai multă birocrație și timpi de așteptare pentru a le obține. Aceasta este propunerea pe care Comisia Europeană a făcut-o guvernelor UE după ce mai mulți lideri ai blocului au protestat în ultimele săptămâni împotriva ușurinței cu care cetățenii ruși și-au putut petrece vacanțele în Europa, potrivit publicației Europa Today.

Solicitarea, venită din țări precum Polonia, Finlanda și Țările Baltice, nu a găsit acordul unanim, cancelarul german Olaf Scholz s-a opus ferm unei măsuri care i-ar fi afectat chiar și pe acei cetățeni ruși care intenționează să fugă de Putin. 

Calea de mijloc găsită de Bruxelles este suspendarea completă a acordului, încă în vigoare, dintre UE și Rusia privind facilitarea vizelor. Acest tip de acord prevede în esență un tratament favorabil (și reciproc) între țările UE și unele state din afara UE pentru a facilita circulația persoanelor, facilitând afacerile. Vezi mai mult AICI.

Rusia lui Putin a expulzat un diplomat român din Ambasada de la Moscova

Rusia a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova, potrivit Ministerului rus de Externe.

„La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al României în Federația Rusă (Cosmin Constantin) Ioniță a fost invitat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost prezentată o notă a ministerului prin care un angajat al Ambasadei României la Moscova a fost declarat „persona non grata”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, distribuit joi, citat de agenția rusă Interfax.

 „Această măsură este un răspuns la decizia nemotivată anterior luată de partea română de a declara persona non grata pe diplomatul Ambasadei Rusiei la București”, se mai precizează în comuncat.

Amintim faptul că România e expulzat până acum 11 diplomați ruși. Vezi m ai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel