Rusia s-a prăbușit în ochii cetățenilor Republicii Moldova: România ne ajută cel mai mult / Deputat PAS, despre procentul unioniștilor: Va veni ziua în care 50%+1 își vor dori Unirea

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Un sondaj din Republica Moldova a prezentat percepția cetățenilor de peste Prut față de principalii parteneri economici, România și Rusia, dar și despre unire.

Numărul cetățenilor Republicii Moldova care ar vota pentru Unirea cu România se ridică la aproape 40% și ar putea continua să crească după ce Bucureștiul a decis, în regim de urgență, să livreze Republicii Moldova, la un preț preferențial, 30% din necesarul energiei electrice. 

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind reunirea cu România, 39,7% ar vota pentru.

Potrivit aceliiași sondaj, cetățenii Republicii Moldova spun că România ajută cel mai mult și necondiționat. Astfel, 35,5% din cetățeni spun că România ajută cel mai mult Republica Moldova, Uniunea Europeană este pe locul 2 cu 27%, iar Rusia s-a prăbușit pe locul 3, cu 7%, conform ziarulnational.md.

„Tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova își doresc Reunirea cu România. La sondaj nu au participat cetățenii din diaspora, unde avem circa 800 mii, majoritatea din ei dețin și cetățenia română. Din 2010 până în prezent numărul unioniștilor este de două ori mai mare și permanent în creștere. La sigur va veni ziua în care 50%+1 își vor dori Unirea cu România, iar voința poporului trebuie respectată“, a scris, pe Facebook, deputatul PAS Petru Frunze.

Sondajul a fost realizat de CBS Research la solicitarea IDIS Viitorul.

Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică, tăiat de Ucraina, din dreapta Prutului. Ministru de la Chișinău: Plecăciuni, România!

România a fost, din nou, alături de Republica Moldova, pentru a o ajuta să treacă de criza energetică. Guvernul României a operat modificări în legislație, astfel ca R. Moldova să poată cumpăra din România energie electrică la un preț de aproximativ 90 EUR/MWh. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

„România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie.

Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform decizie CSE, Energocom este compania desemnată. (...)

Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a precizat Andrei Spînu (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel