Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică, tăiat de Ucraina, din dreapta Prutului. Ministru de la Chișinău: Plecăciuni, România!

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

România este alături de Republica Moldova și îi va asigura necesarul de 30% de energie electrică.

România este, din nou, alături de Republica Moldova, pentru a o ajuta să treacă de criza energetică. Guvernul României a operat modificări în legislație, astfel ca R. Moldova să poată cumpăra din România energie electrică la un preț de aproximativ 90 EUR/MWh. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

„România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie.

Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform decizie CSE, Energocom este compania desemnată. (...)

Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, se arată în mesajul lui Spînu. 

Ministrul mai precizează că energia necesară poate fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile.

În context, Spînu a reiterat mesajul cu privire la reducerea consumului de energie electrică. 

„De aceea, este important și vă rog să reducem în continuare consumul cât de mult putem. Ieri am văzut o mobilizare frumoasă din partea cetățenilor de a ne aduce fiecare contribuția la un consum mai mic. Haideți să facem acest efort. Este pentru Republica Moldova!”, a subliniat Spînu, conform Deschide.

Ucraina sistează exportul de energie electrică. Republica Moldova, grav afectată

Ucraina a decis să sisteze exporturile de energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra obiectelor de infrastructură energetică, scrie UNIAN. Măsura lovește puternic și în securitatea energetică a R. Moldova, care importă 30 la sută din curentul consumat.

Decizia a fost anunțată de Ministerul Energiei Ucrainei pe Facebook. 

”Atacurile de azi cu rachete, care au avariat generarea termică și stațiile electrice, obligă Ucraina să întrerupă, începând cu 11 octombrie 2022, exporturile pentru a stabiliza propriul sistem energetic” a scris Ministerul Energiei de la Kiev (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel