Rusia critică sancțiunile și încearcă să dea vina pe Occident pentru criza alimentară. Putin spune că poate să ajute, cu o condiție

Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu, avertizează FMI / Foto: Pixabay, de congerdesign
Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu, avertizează FMI / Foto: Pixabay, de congerdesign

Rusia critică sancțiunile și încearcă să dea vina pe Occident pentru criza alimentară.

Moscova a presat joi Occidentul să ridice sancțiunile impuse împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, încercând să paseze vina pentru o criză alimentară în creștere, care a fost agravată de incapacitatea Kievului de a livra milioane de tone de cereale și alte produse agricole în timp ce este invadată de țara lui Putin, scrie AP News.

Marea Britanie a acuzat imediat Rusia că „încearcă să țină lumea la răscumpărare”, insistând că nu va exista nicio scutire de la sancțiuni, iar un diplomat american de vârf a criticat „pura barbarie și cruzimea” invaziei Rusiei în Ucraina.

VEZI ȘI: ONU, avertisment: Milioane de persoane ar putea fi afectate de sărăcie dacă războiul din Ucraina continuă

Putin spune că poate să ajute, dar are o condiție

Reacțiile vin după ce președintele rus Vladimir Putin i-a spus premierului italian Mario Draghi că Moscova „este pregătită să aducă o contribuție semnificativă la depășirea crizei alimentare prin exportul de cereale și îngrășăminte, cu condiția ridicării restricțiilor motivate politic impuse de Occident”, potrivit unui comunicat transmis de Kremlin.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb și ulei de floarea soarelui, dar războiul și blocada rusă a porturilor sale au oprit o mare parte din acest flux, punând în pericol aprovizionarea mondială cu alimente. Multe dintre aceste porturi sunt acum, de asemenea, puternic minate.

Riscul unei crize alimentare

Rusia este, de asemenea, un exportator important de cereale, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Occidentul „trebuie să anuleze deciziile ilegale care împiedică deplasarea navelor și exportul de cereale”. 

Oficialii occidentali au respins aceste afirmații. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a remarcat săptămâna trecută că alimentele, îngrășămintele și semințele sunt scutite de sancțiunile impuse de SUA și de mulți alții – și că Washingtonul lucrează pentru a se asigura că țările știu că fluxul acestor mărfuri nu ar trebui să fie afectat.

În vreme ce războiul se apropie de a patra lună, liderii mondiali au intensificat apelurile pentru găsirea unor soluții. Directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala, a declarat că aproximativ 25 de milioane de tone de cereale ucrainene sunt depozitate și alte 25 de milioane de tone ar putea fi recoltate luna viitoare. Țările europene au încercat să atenueze criza prin transportul de cereale din țară pe calea ferată – dar trenurile pot transporta doar o mică parte din ceea ce produce Ucraina, iar pentru cea mai mare parte a exporturilor sunt necesare navele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel