Rusia avertizează că va considera avioanele F-16 ale Ucrainei drept o amenințare nucleară

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că Moscova va "lua în considerare" avioanele F-16 furnizate Ucrainei drept sisteme capabile să transporte arme nucleare. Ministerul a afirmat că, prin această poziție, Rusia își propune să transmită un "semnal de trezire" Occidentului, pe care îl acuză că urmărește o strategie agresivă ce va aduce "o înfrângere strategică" a Federației Ruse.

În declarația sa din 6 mai, ministerul susține: "Așteptăm apariția iminentă a avioanelor de vânătoare multirol F-16 de fabricație americană în teatrul de operațiuni militare din Ucraina. După cum s-a afirmat repetat din partea Rusiei, nu putem ignora faptul că aceste aeronave sunt platforme dublu-capabile - pentru încărcături convenționale și nucleare. Avioanele de acest model au constituit de mult timp coloana vertebrală a flotei utilizate în așa-numitele 'misiuni nucleare comune' ale NATO. Indiferent de modificările specifice în care aceste aeronave vor fi livrate, le vom percepe ca transportatoare de arme nucleare și vom considera această acțiune a SUA și a NATO drept o provocare deliberată."

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a caracterizat posibila livrare a avioanelor F-16 către Ucraina și "anumite alte acțiuni" ale membrilor NATO ca fiind orientate deliberat către escaladarea crizei ucrainene, conducând la un conflict militar direct între țările NATO și Rusia, ca parte a unei strategii ostile pentru a livra o "înfrângere strategică" Rusiei, notează UAWIRE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a reamintit că Rusia își menține dreptul de a utiliza arme nucleare în apărarea "suveranității și integrității teritoriale", și a declarat, de asemenea, că exercițiile forțelor de descurajare nucleară, ordonate de președintele rus Vladimir Putin, sunt concepute ca un semnal de trezire pentru Vest.

Generalul american Ben Hodges a indicat că Rusia recunoaște că arsenalul său nuclear este eficient în primul rând ca mijloc de intimidare - de aceea aliații Ucrainei, în decizia de a trimite ajutor, sunt ghidați de teama de escaladare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel