Rusia ameninţă UE cu măsuri, după ce Bulgaria a expulzat mai mulţi diplomaţi ruşi

Fotografie de la Artem Beliaikin, Pexels
Fotografie de la Artem Beliaikin, Pexels

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, avertizează că Federaţia Rusă ar putea lua contramăsuri împotriva Uniunii Europene, după ce Bulgaria a decis expulzarea mai multor diplomaţi ruşi. 

Moscova ar putea întreprinde măsuri împotriva întregii Uniuni Europene, drept răspuns la expulzarea diplomaţilor ruşi din Bulgaria. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a avertizat în legătură cu posibilitatea ca Rusia să recurgă la contramăsuri împotriva Uniunii Europene, în legătură cu sprijinul acordat de UE în favoarea deciziei autorităţilor bulgare de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

Decizia politizată a Sofiei, cu privire la reducerea nejustificată a personalului nostru diplomatic din Bulgaria, în mod evident nu va rămâne fără o reacţie la nivel bilateral. Serviciul European de Acţiune Externă ar trebui să înţeleagă faptul că sprijinirea în mod necugetat a acţiunilor antiruseşti ale unor state membre face responsabilă întreaga Uniune Europeană de consecinţele acestora, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile de retorsiune venite din partea noastră, a afirmat Zaharova, răspunzând astfel la o întrebare adresată de presa rusă, răspuns publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Ce spune Lavrov: Nici cea mai mică tentativă de a oferi o explicaţie

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la rândul său că Ambasada Rusiei de la Sofia nu mai poate funcţiona în mod normal în aceste condiţii. Acesta notează că declararea fără nicio justificare şi fără să existe nici cea mai mică tentativă de a oferi vreo explicaţie pentru declararea persona non grata a 70 de diplomaţi ruşi şi membri ai personalului administrativ, tehnic şi economic este un pas care depăşeşte cu mult sfera practicii diplomatice.

"Dacă o astfel de măsură inovatoare este considerată acceptabilă de Uniunea Europeană, atunci merită să ne gândim la principiul reciprocităţii, care stă la baza relaţiilor diplomatice, a mai subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe.

Decizia Sofiei de a declara persona non grata 70 de angajaţi ai misiunii diplomatice ruse a fost anunţată pe 28 iunie. Ulterior, Ambasada Federaţiei Ruse din Bulgaria i-a cerut Sofiei să retragă această decizie, însă prim-ministrul bulgar interimar, Kiril Petkov a declarat vineri că nu va modifica decizia. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat luni că Ambasada Rusiei din Bulgaria nu mai poate funcţiona în mod normal, Moscova urmând să răspundă la acţiunilor Sofiei, scrie RADOR.

Reacția lui Lavrov, după ce Rusia a fost declarată "o amenințare directă la adresa securității", la summitul NATO

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că planurile NATO de a declara Rusia drept "o amenințare directă" în cadrul acestui summit nu sunt nimic nou, țara fiind de mult timp declarată inamică a Alianței în diferite formulări, scrie Interfax.

"În ceea ce privește planurile care se pregătesc, pentru ca summitul NATO să ne declare o amenințare, să declare China o provocare sistemică - ei bine, le plac aceste cuvinte, dar asta nu schimbă esența. Cu mult timp în urmă, înainte de orice convocare a NATO, Rusia a fost declarată inamic, folosindu-se aceiași termeni sau alte expresii, dar Rusia a fost declarată inamic.", a spus Lavrov la o conferință de presă la Așgabat, comentând, în special, planurile NATO de a declara Rusia o amenințare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel