Rusia acuză Occidentul pentru accentuarea crizei mondiale și consideră "autodistructive" sancţiunile Uniunii Europene asupra importurilor de petrol

Fotografie de la Anna Tis: Pexels
Fotografie de la Anna Tis: Pexels

Decizia Uniunii Europene de a interzice parţial importurile de petrol din Rusia probabil va destabiliza pieţele globale ale energiei, susţine Administraţia de la Moscova, considerând această abordare drept "autodistructivă" pentru Blocul comunitar.

"Decizia Uniunii Europene de a renunţa parţial la petrolul rusesc şi la produse petroliere, precum şi refuzul de a mai emite asigurări navelor comerciale ruse probabil vor genera noi majorări de preţuri, vor destabiliza pieţele energiei şi vor perturba reţelele de aprovizionare", anunţă Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Reuters.


"Sunt măsuri autodistructive. Bruxellesul şi sponsorii politici ai Washingtonului poartă întreaga responsabilitate pentru exacerbarea problemelor globale în domeniile alimentar şi energetic cauzate de acţiunile nelegitime ale Uniunii Europene", subliniază Ministerul rus de Externe.


Uniunea Europeană a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol. "Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale a Comisiei Europene de a opri total, în mod etapizat, importurile de petrol din Rusia.

Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă. Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că, în cazul în care Rusia va opri ca ripostă exporturile pe cale terestră, vor furniza petrol acestor ţări.

Citește și: 

UE avertizează Africa: Nu credeți minciunile rusești cu privire la criza alimentară

Liderii europeni au făcut marți apel la țările africane să nu cadă într-o campanie de propagandă condusă de Kremlin, care descrie o criză alimentară globală iminentă ca urmare a sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, potrivit Politico.

Blocajul recoltelor de cereale din Ucraina lovește dur în Africa

Africa și Orientul Mijlociu riscă să fie grav afectate de incapacitatea Ucrainei de a-și expedia recoltele masive de cereale din Marea Neagră, dar președintele rus Vladimir Putin a acuzat în mod repetat Occidentul că este responsabil pentru întreruperea aprovizionării globale cu cereale și îngrășăminte.

El și-a reiterat mesajul sâmbătă trecută, când le-a spus președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz că rupturile din rețelele alimentare ar trebui puse pe seama țărilor occidentale, mai degrabă decât pe invazia sa în Ucraina.

La un summit al Consiliului European de marți de la Bruxelles, liderii UE au respins această afirmație și au insistat că Moscova este de vină pentru blocarea cerealelor în portul Odesa.

”Este o dezinformare completă din partea Rusiei”

”Singurul motiv pentru care ne luptăm acum cu o criză alimentară este din cauza acestui război brutal nejustificat împotriva Ucrainei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor, în urma unei întâlniri cu șefii de stat și guvern la Bruxelles.

”Vreau să fiu foarte clar, nu avem sancțiuni pentru alimente și produse agricole, nici sancțiuni în acest sens”, a adăugat ea, menționând că exportul de îngrășăminte rusești către țările din afara UE nu este afectat de sancțiunile de la Bruxelles.

Multe țări africane „nu sunt de partea Occidentului, le-ați văzut voturile la ONU, majoritatea s-au abținut”, a spus premierul Italiei, Mario Draghi, adăugând că „dacă pierdeți războiul pentru securitatea alimentară, nu va exista niciodată speranța că aceste țări pot veni în ajutor, pentru că se vor simți în mod natural trădate, atunci a cui vină este că aceasta este o problemă este mai puțin relevantă pentru ele”, a continuat acesta.

Impactul războiului din Ucraina asupra aprovizionării cu alimente la nivel global, în special în Africa, a fost unul dintre subiectele discutate de liderii UE marți, alături de președintele Senegalului, Macky Sall, prin videoconferință. El este, de asemenea, președintele Uniunii Africane.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel