Rusia a invadat Ucraina, spune președintele Poroșenko

Președintele ucrainean Petro Poroșenko acuză o invazie militară a Rusiei și cere convocarea de urgență a unor reuniuni a Consiliului de securitate al ONU și a Consiliului Uniunii Europene.

UPDATE: 19:30 - Președintele Băsescu: "România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie".

UPDATE: 18:30 - Peste 2.000 de oameni protestează la Kiev, în fața sediului central al Armatei. Ei cer autorităților să ajute batalioanele înconjurate la Donbas și Donețk de separatiști și soldați ruși, conform Kyivpost. Postul rus Russia Today susține că protestatarii solicită demisia președintelui Poroșenko și pe cea a ministrului Apărării.

UPDATE: 17:45 - Premierul britanic David Cameron i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să oprească tancurile ruse care pătrund în Ucraina și-l avertizează pe liderul de la Kremlin de "viitoare consecințe"

UPDATE 17:30 - Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pe tema acuzaţiilor privind invazia rusă în Ucraina. Reuniunea din New York vine la cererea Lituaniei şi va avea loc la ora 19:00, ora României, transmite BBC.

UPDATE: 16:38 - Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pe Twitter: "Invazia militară amenință supraviețuirea Ucrainei, pacea și securitatea internațională".

UPDATE: 15:28 -  Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, crede că Vestul trebuie să ofere asistență militară Ucrainei. "Judecând după informațiile pe care le primim, avem de-a face cu o agresiune și un război nedeclarat. Deși toate astea sunt negate, există din ce în ce mai multe dovezi de la diverse surse, inclusiv informații (în engl. intelligence) ale NATO", a spus lituanianul.

"Ucrainenii au nevoie de asistență umanitară pe care o livrăm, dar și ajutor economic. Sunt de părere că ar trebuie să luăm în considerare și asistența militară", a mai spus șeful diplomației de la Vilnius, adăugând că apelurile pentru un armistițiu vor fi sterile în contextul dat. (sursă declarații: The Lithuania Tribune - en.delfi.lt)

UPDATE 14:46 - Reprezentantul Moscovei la OSCE: Trupele Rusiei nu au intrat în Ucraina

UPDATE 14:45 - Un oficial american citat de CNN spune că peste 1.000 de soldați ruși înarmați puternic au pătruns în sudul Ucrainei.

"Lumea trebuie să facă o evaluare în ceea ce privește agravarea bruscă a situației din Ucraina", a spus Poroșenko, care a convocat o sesiune extraordinară a Consiliului de securitate națională și de apărare a țării, scrie Agerpres.

Totodată, invocând "agravarea semnificativă a situației în Donețk", Poroșenko și-a anulat o vizită oficială în Turcia, unde urma să participe la ceremonia de învestitură a noului președinte al Turciei, Recep Tayyp Erdogan. "Locul președintelui este în acest moment la Kiev", a spus el, potrivit biroului de presă al președinției ucrainene.

Putin i-a făcut factura Ucrainei: 165 miliarde de euro

"Am luat decizia de a anula o vizită de lucru în Republica Turcă din cauza deteriorării rapide a situației din regiunea Donețk (fief al separatiștilor proruși din estul Ucrainei — n.r.), îndeosebi în Amvrosiivka și Starobeșeve, unde a avut loc o invazie a forțelor ruse", se menționează în declarația postată pe site-ul președinției.

Între timp, OSCE a anunțat că va convoca o reuniune de urgență la Viena - pentru a doua oară în luna august - fără să ofere mai multe detalii.

Site-ul postului de televiziune Russia Today, finanțat din bani publici, titrează că Ucraina acuză Rusia de invazie, dar Kievul "nu oferă nicio dovadă" în sprijinul afirmațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel